Amerikanci na sudu dokazuju svoje pravo na ablendovanje

Agencije
Amerikanci na sudu dokazuju svoje pravo na ablendovanje

Sud u Misuriju donio je odluku da vozači imaju pravo da svjetlosnim signalom upozoravaju druge vozače na prisustvo policijskog radara. To je druga takva presuda nakon što je 2012. sud u Floridi donio istu odluku uz obrazloženje da ablendovanje predstavlja slobodu govora zagarantovanu ustavom.

Majkl Eli iz američke savezne države Misuri nedavno je kažnjen sa 1.000 dolara zbog toga što je ablendovao vozilima koja dolaze u susret kako bi upozorio njihove vozače na prisustvo policije.

Međutim, on se na sudu u gradu Elisvilu izjasnio da nije kriv, a sudija je uvažio njegovu izjavu i oslobodio ga krivice. Eli ni sa tim nije bio potpuno zadovoljan, pa je tužio gradske vlasti zbog ugrožavanja ustavom zagarantovanog prava govora - i dobio parnicu na sudu.

Gradski pravobranilac u početku je tvrdio da je Eli ometao organe reda u obavljanju dužnosti, ali je u toku procesa promjenio svoj stav.

Sudija je na kraju donio odluku da policija u tom gradu više neće imati pravo da zaustavlja i kažnjava vozače zato što "blicanjem" obavbiještavaju druge učesnike u saobraćaju o prisustvu radara za mjerenje brzine.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana