Alpin A290 GTS: Cnažan odgovor na električni Reno 5 Turbo

G.S.
Alpin A290 GTS: Cnažan odgovor na električni Reno 5 Turbo

Atraktivan „hotheč“ A290 GTS sa sobom donosi elektromotor koji razvija 220 konjskih snaga i 300 Nm obrtnog momenta, a prema nezvaničnim informacijama podsjetnik na Renoov model 5 Turbo koštaće oko 38.000 evra.

U francuskoj automobilskoj kompaniji Alpin koja je nastavila tamo gdje je stalo odjeljenje Reno Sport nisu dugo čekali, pa su na osnovici nedavno predstavljenog električnog Renoa 5 predstavili sportsku izvedenicu koja se krije iza naziva A290 GTS, a elektropokretan „hotheč“ s adekvatno proširenim tragom 19-inčnih točkova (na kojima su gume Mišelin Pilot Sport 5) u prvoj će seriji biti ponuđen u 1.955 primjeraka.

Prvi električni model iz Alpin sa sobom donosi elektromotor koji razvija 220 konjskih snaga i 300 Nm najvećeg obrtnog momenta. Masa automobila iznosi 1.479 kilograma, a spomenuti potencijal elektromotora dovoljan je za ubrzanje od 0 do 100 km/h za 6,4 sekunde. Prema WLTP normama, s jednim punjenjem baterija (52 kWh) A290 GTS može preći do 380 kilometara. Za punjenje baterija od 15 do 80 odsto na 100-kilovatnim punjačima potrebno je 30 minuta, prenosi Kliks.

Pored najsnažnije verzije GTS u ponudi će biti i nešto slabija verzija (GT Premium) s kojom će elektromotor nuditi 180 konjskih snaga, a za ubrzanje od 0 do 100 km/h u tom slučaju trebaće 7,4 sekundi. Snaga se u oba slučaja prenosi na prednju osovinu. Vozač(ica) će na raspolaganju imati četiri radna programa (Save, Normal, Sport i Personal), a elementi neovisnog ovjesa podešeni su da pruže izvrsnu upravljivost na krivudavim cestama.

Za besprijekorno kočenje brinu Brembo kočnice koje su „posuđene“ iz modela A110, a u nezaobilazan dio električnog paketa spada i dopunjavanje baterije prilikom svakog pritiska na papučicu kočnice. Među poslasticama je i crveni taster na upravljaču OV (overtejk), pa će vozač(ica) nakon pritiska na taster u narednih 10 sekundi moći da računa na dodatnu snagu elektromotora.

S nekolicinom retro detalja na proširenoj karoseriji koja na kraju neodoljivo podsjeća na legendarni Reno 5 Turbo, Alpin će A290 u početku ponuditi u četiri boje i uz četiri paketa opreme, a u kabini sa izrazito profilisanim i grijanim prednjim sjedištima ističe se sportski kožom obložen upravljač s ravnim dnom i prema vozaču zakrenut 10,1-inčni display multimedijalnog sistema koji je kompatibilan s aplikacijama Epl KarPlej/Android Auto.

Prema posljednjim nezvaničnim informacijama, Alpin A290 GTS koštaće oko 38.000 eura.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana