Ako se upali ova lampica na instrument tabli, odmah idite u servis

GS
Foto: Ilustracija

Kada se na instrument tabli vašeg automobila upali EPC lampica, to je ozbiljan signal da nešto nije u redu sa elektronskim sistemom kontrole snage (Electronic Power Control - EPC).

Ova lampica se najčešće pojavljuje kod vozila marke Volksvagen i Audi, i može ukazivati na probleme sa različitim komponentama koje utiču na rad motora i sigurnost vožnje.

Šta je EPC lampica?

EPC lampica označava problem sa sistemom za kontrolu snage u vašem vozilu. Ovaj sistem obuhvata nekoliko ključnih komponenti kao što su pedala gasa, sistem ubrizgavanja goriva, kontrola trakcije, tempomat i mnoge druge. Kada se EPC lampica upali, to znači da postoji greška u jednoj ili više ovih komponenti, što može značajno uticati na performanse vozila.

Kada se pali EPC lampica?

EPC lampica se može upaliti iz različitih razloga:

Problemi sa pedalom gasa - Ako pedala gasa ne funkcioniše ispravno, može se aktivirati EPC lampica.

Neispravan senzor brzine motora - Problemi sa senzorom brzine motora mogu izazvati ovu lampicu.

Kvar senzora protoka vazduha - Ovaj senzor mjeri količinu vazduha koja ulazi u motor i problemi sa njim mogu izazvati aktiviranje EPC lampice.

Problemi sa tempomatom - Neispravan tempomat može biti uzrok pojave EPC lampice.

Neispravnost ABS sistema - Kvar senzora ABS sistema može takođe aktivirati ovu lampicu.

Šta učiniti kada se upali EPC lampica?

Ako se EPC lampica upali dok vozite, važno je da odmah preduzmete sljedeće korake:

Smanjite brzinu - Vozite sporije i izbjegavajte nagle ubrzanja kako biste spriječili dodatne probleme.

Odvezite vozilo u servis - Što prije zakažite pregled kod ovlašćenog servisera kako bi se dijagnostikovao i otklonio problem.

Koristite OBD-II skener - Ako imate OBD-II skener, možete sami pročitati kodove grešaka i dobiti uvid u potencijalni problem.

Koliko je ozbiljan problem sa EPC lampicom?

Vožnja sa upaljenom EPC lampicom može biti rizična. Osim što može uticati na performanse vašeg vozila, problemi u sistemu koji se označavaju ovom lampicom mogu dovesti do ozbiljnijih kvarova ako se ne riješe na vrijeme. Ponekad vozilo može preći u "limp mode" (sigurnosni režim rada), što dodatno smanjuje njegovu snagu kako bi se sprečilo oštećenje motora.

Kako se rješava problem?

Najbolje je da prepustite dijagnostiku i popravku profesionalcima. Ovlašćeni serviseri imaju potrebne alate i iskustvo da precizno identifikuju i riješe problem. Popravka može uključivati zamjenu neispravnih senzora, popravku žica ili resetovanje kontrolnih jedinica. Troškovi popravke mogu varirati u zavisnosti od prirode problema, ali je važno reagovati odmah kako biste izbjegli veće troškove u budućnosti.

Ukoliko se EPC lampica upali, važno je da brzo reagujete i vozilo odvezete u servis. Ignorisanje ovog upozorenja može dovesti do ozbiljnih problema sa vozilom. Pravilno održavanje i redovne provjere mogu vam pomoći da izbjegnete aktiviranje ove lampice i osigurate dugotrajnu i sigurnu vožnju, piše Telegraf.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana