Ako motor počne da se pregrijava na vrućini, potrebno je da uradite jednu stvar

GS
Foto: Ilustracija

Održavanje i servisiranje sistema hlađenja ključno je za automobil, posebno tokom vrućih ljetnih mjeseci. Petar Veličković iz Polovnih automobila objasnio je kako da sami utvrdite da li imate dovoljno rashladne tečnosti.

Najmanje dvije nedjelje prije polaska na put trebalo bi da provjerite tehničku ispravnost automobila, jer ćete možda morati i da odvezete auto na servis.

Važno je da provjerite ulje i filter motora, kočionu tečnost, tečnost za hladnjak (antifriz), tečnost za klimu, ulje servo volana, tečnost za vjetrobran, pneumatike, svjetlosnu signalizaciju automobila, klima-uređaj, sve filtere, akumulator, metlice brisača.

Petar Veličković iz Polovnih automobila napominje da je količina rashladne tečnosti jako bitna naročito pred odlazak na duže destinacije, piše Mondo.

"Ako kazaljka pokaže da motor diže temperaturu 100, 110 stepeni, to je već signal da mora da se zaustavi vozilo. Mehaničari preporučuju jedan trik, da se u tom slučaju prvo, dok se ne zaustavimo, pusti grijanje na maksimum. Jer, ako grijanje pustimo, možemo da spustimo temperaturu ukoliko je kvar u ventilatoru kvar u tom dijelu. Međutim, ukoliko nema grijanja, onda je znak da nema dovoljno rashladne tečnosti", navodi Veličković.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana