Ako bude kriv, Eklston dobija otkaz

Agencije
Ako bude kriv, Eklston dobija otkaz

Kompanija CVC, većinski vlasnik Formule 1, objavila je da će Berni Eklston biti otpušten ukoliko bude proglašen krivim za davanje mita njemačkom bankaru.

Eklstonu bi mogao da se nađe pred sudom u Njemačkoj zbog sumnje da je prilikom prodaje Formule 1 toj kompaniji bankaru Gerhardu Gribkovskom platio više miliona dolara.

Suosnivač kompanije CVC Donald Mekenzi pred sudom je negirao da je Eklston zbog važne uloge u Formuli 1 ostao na čelu tog sporta, uprkos skandalu.

Eklston je optužen da je platio 44 miliona dolara u zamjenu za olakšice pri prodaji deonica Formule 1 2005. godine. Prvi čovjek Formule 1 priznao je da je dao taj novac, ali da nije bilo korupcije.

Zbog skandala, planovi da se dionice Formule 1 nađu na berzi u Singapuru su stopirani, a pojavile su se sumnje da li će Eklston moći da ostane na čelu sporta i po završetku suđenja.

U proces je uključena i firma Konstantin Medijen, čiji advokati su istakli da je Eklston želio da akcije kupi CVC, zato što je ta kompanija željela da ga zadrži na mjestu prvog čovjeka šampionata.

Mekenzi je pred sudom istakao i da se Eklston izvinio što mu nije odmah rekao za novac koji je platio Gribkovskom, koji je 2011. godine uhapšen zbog finansijskih malverzacija.

„Rekao mi je da je imao sastanak sa jednim od svojih kolega koji ga je podsjetio za novac koji je uplatio Gribkovskom i izvinio se zato što je potpuno zaboravio na to. Rekao mi je da me nikada nije lagao, a ja sa mu odgovorio da mi je teško da povjerujem da neko može da zaboravi uplatu od 40 miliona dolara", istakao je Mekenzi.

Njemački sud će slijedeće godine odlučiti da li će optužiti Eklstona za davanje mita, što on negira. Tokom slijedećeg mjeseca nastaviće se saslušanja u Londonu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana