Ajrtona Sene legenda koja ne blijedi

Agencije
Ajrtona Sene legenda koja ne blijedi

Prvi maj za ljubitelje Formule 1, ili kako to mnogi vole reći, najbržeg cirkusa na svijetu, jedan je od najtužnijih, jer je tog kobnog dana prije tačno 20 godina prestalo da kuca srce jednog od istinskih asova ovog sporta, Ajrtona Sene.

"Dan smrti dolazi, sutra ili kroz 50 godina. Svejedno - dolazi", bila je jedna od njegovih čuvenih izjava koje se i danas pamte.

Život je izgubio na trci za Veliku nagradu San Marina 1. maja 1994. Imao je 34 godine kada je izgubio kontrolu nad bolidom u sedmom krugu, u krivini Tamburelo. Sa staze je izletio pri brzini od 310 km/h, a u betonski zid je udario brzinom od 218. Smanjio ju je u samo dvije sekunde, ali nedovoljno da izbjegne najgore.

Pomoć je stigla uzaludno, jer je oštećenje mozga bilo kobno. Helikopterom je prevezen u bolnicu, gdje su se borili za njegov život, ali u 18.40 tog dana prestalo je da kuca najveće i najhrabrije srce Formule 1. Ljekarsko osoblje mu je iz kombinezona izvuklo austrijsku zastavu, koju je, to je sigurno, namjeravao da u slučaju 42. pobjede u karijeri raširi iz bolida kao posljednju poštu Rolandu Ratcenbergeru, mladom vozaču koji je poginuo dan ranije, udarivši u zid pri brzini od 300 km/h.

"Sve ide ka tome da će ova sezona biti prepuna havarija. Imaćemo mnogo sreće ako se ne desi nešto ozbiljno", kazao je Sena uoči  te kobne sezone.

Vozio je za timove Toleman, Lotus, Meklaren i Vilijams. Prvak svijeta je bio 1988, 1990. i 1991. Imao je 41 pobjedu, na podijumu je bio 80 puta...

Iako nikad nije vozio za Ferari, koji i danas ima najveću armiju navijača, Sena je svojim stavom, razmišljanjem, umijećem, a najviše velikim srcem sebi obezbijedio mjesto među velikanima F1 i jedan je od najomiljenijih sportista ikad.

Ni 20 godina  kasnije, onima koji su bili svjedoci Seninih trka, nisu izblijedila sjećanja na omalenog Brazilca, koji nije rekorder po broju šampionskih titula, ali je imao nešto vanserijsko u sebi što ovom sportu danas mnogo nedostaje.

Ostao je poznat pod nadimkom Kišni Čovjek, zahvaljujući nezaboravnim vožnjama u teškim uslovima na stazi, po kiši, kada performanse bolida padaju u drugi plan, a do izražaja dolazi vještina vozača. Najupečatljivija Senina trka u takvim uslovima jeste ona iz 1993. na trci za VN Evrope u Donington Parku.

Startovao je sa četvrte pozicije, da bi u metežu koji je nastao na stazi ubrzo pao na peto mjesto. Međutim, onda je uslijedio nezaboravan krug koji je Sena tada izvezao. Prvo je pretekao Mihaela Šumahera, a potom i Karla Vendlingera, Dejmona Hila, a onda i Alana Prosta za prvu poziciju.

Mnogima će u sjećanju ostati i njegove fenomenalne vožnje u Monte Karlu, rivalstvo sa Alanom Prostom i mnogo toga još...

"Trke, takmičenja,  to mi je u krvi. Ne treba praviti kompromise, ili pobjeda ili ništa", riječi su brazilskog vozača, koji je živio na ivici i za trke.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana