20 godina Toyote RAV4

Agencije
20 godina Toyote RAV4

Automobilsko tržište danas je preplavljeno kompaktnim SUV modelima, ali prije dvuhe decenije to nije bio slučaj. Jedan od prvih takvih automobila bio je RAV4 koga je Toyota predstavila davne 1994. na auto-salonu u Ženevi.

Suština Toyote RAV4 bila je ugrađena u samo ime modela koje predstavlja akronim od engleskih riječi "Recreational Activity Vehicle", dok se broj "4" odnosi na pogon na sva četiri točka.

Dvije decenije kasnije, ova vrsta automobila postala obavezan model u gami svih svjetskih auto-kompanija koje imaju masovnu serijsku proizvodnju.

Kada je Toyota lansirala prvi RAV4, očekivanja su bila skromna. Procijenjeno je da će godišnja potražnja u svijetu iznositi oko 4.500 automobila.

Međutim, kada je japanska kompanija već prvog mjeseca primila 8.000 narudžbina, proizvodni kapaciteti morali su vrlo brzo da budu udvostručeni.

Iako je koncept modela RAV4 prikazan još 1989, u to vrijeme bilo je teško ubijediti šefove Toyote u opravdanost ulaganja u razvoj i serijsku proizvodnju jednog ovakvog automobila.

Mnogima u auto-industriji koji odlučuju o raspodjeli novčanih sredstava nije bio najjasniji koncept vozila koje u sebi objedinjuje osobine putničkog i terenskog vozila - pogon 4h4, povišenu karoseriju i odstojanje od zemlje, uz prostranost i udobnost u enterijeru.

Uz sve to, automobil je trebalo da zadrži dimenzije i potrošnju goriva u okvirima kompaktnog modela.

Mada je čitav projekat bio zaustavljen u jednom trenutku, odjeljenja Toyote zadužena za prodaju u Evropi i Japanu uspijeli su da ubijede menadžment kompanije da je kucnuo čas za novi tip automobila.

Ubrzo se pokazalo koliko su bili u pravu - u prvoj godini za RAV4 odlučilo se 53.000 kupaca širom svijeta. Prodaja je udvostručena već 1995, a utrostručena 1996. godine.

Od lansiranja, 1994, zaključno sa 2013. godinom isporučeno je 5 miliona primeraka Toyote RAV4, od čega je 1,3 miliona plasirano u Evropi.

Da je Toyota opravdala povjerenje kupaca u ovaj model, pokazuje podatak da je, prema informacijama japanske kompanije, više od 90 odsto svih prodatih vozila RAV4 još uvijek u upotrebi na putevima širom svijeta.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana