Zoran Zrnić, teniski trener, o utiscima sa Srpska opena: Đoković pokazao ljudsku veličinu

Milan Zubović
Zoran Zrnić, teniski trener, o utiscima sa Srpska opena: Đoković pokazao ljudsku veličinu

BANjALUKA - Zavjesa na Srpska open odavno je već spuštena dok pohvale i komentari i dalje stižu sa svih strana. Jedan od onih koji je turnir u Banjaluci iz serije ATP 250 doživio sa posebnom emocijom je selektor Dejvis kup reperzentacije BiH Zoran Zrnić.

Trener rodom iz Banjaluke, koji radi i sa Damirom Džumhurom, bio je oduševljen svim stvarima koje su urađene za ovaj turnir, a naročito su ga impresionirale sitnice koje su doprinijele da sve bude, kako je on rekao, “na svjetskom nivou”.

- Turnir je bio poseban za mene jer me u inostranstvu interesuje samo moj igrač, a ovdje me sve interesovalo... publika i svi igrači kako igraju. Konačni utisak kada se podvuče linija je više nego pozitivan. Imao sam osjećaj da Banjaluka nije prvi put domaćin ovakvom spektaklu, već da je to postala rutina ljudima koji organizuju. Velikog uticaja na sve ovo imao je čovjek čiji je brat najbolji teniser svijeta i koji je s njim prošao sve turnire pa zna potrebe igrača i publike. Ujedno, treba skinuti kapu Teniskom savezu Republike Srpske koji je završio objekat u ovako kratkom vremenskom roku i potrudio se da lijepo izgleda jer znam da ovako ne izgledaju neki objekti na kojima se igraju turniri iz više kategorije. Da oni nisu dali sve od sebe, od ovoga ništa ne bi bilo - izjavio je Zrnić za “Glas Srpske”.

Mečeve je pratio onoliko koliko su mu to obaveze dozvolile, dok su ga pored toga zanimale i druge stvari vezane za turnir.

- Kvalitet tenisa bio je na visokom nivou. Neke mečeve sam gledao uživo, neke u snimku i bilo je puno dobrih mečeva. Bilo je mnogo publike, što mi je jako drago, a mnogi su došli iz inostranstva da podrže svoje ljubimce. Namjerno sam prolazio kroz fan zonu, što inače ne praktikujem na turnirima u inostranstvu, i osjetio sam mnogo pozitivne energije - dodao je Zrnić.

Jedan meč posebno je apostrofirao i on je na njega ostavio najveći utisak.

- Meni je finale bilo najbolje. Ne samo zato što je to finale, već da vidim kako će Andrej Rubljov koristiti svoja oružja protiv igrača kojeg dobro poznaje i sa kojim često trenira, odnosno kako će postaviti igru. Dušan Lajović me posebno iznenadio jer je fizički izdržao finale nakon dva teška meča. Znao je kako igra Rubljov i odigrao je onako kako on zna. Rubljov je igrao dosta drugačije nego protiv Damira Džumhura, dok je Lajović dosta radio kao Džumhur, izlazio na mrežu i udarao slajsove, na šta Rus nije mogao adekvatno odgovoriti. Finale je bilo najkvalitetniji meč od onih koje sam gledao i jako ozbiljna konkurencija - istakao je Zrnić.

Lajović je na kraju pobrao aplauze banjalučke publike koja ga je bodrila tokom turnira, a Zrnić ga prije početka takmičenja nije svrstavao među favorite.

- Iskren da budem, prije početka turnira nisam ga vidio kao favorita. Prvog dana turnira, kada smo imali trening na centralnom terenu, stekao se utisak da može daleko dogurati, možda ne do titule, ali dosta daleko. Pobjeda nad Filipom Krajinovćem nije bila iznenađenje i dao sam mu blagu prednost u narednim mečevima - rekao je Zrnić.

Navijači u Banjaluci pokazali su koliko vole Novaka Đokovića. Svaki pokret najboljeg svjetskog tenisera praćen je u stopu, a on je publici zahvalio tako što je otvorio tribine za svoje treninge, ostajao dugo vremena da se sa svim uslika ili potpiše neki rekvizit. Navijači su se nadali da će Novak podići trofej, ali je zaustavljen u četvrtfinalu.

- U jednu ruku mi je draže što je sve ispalo ovako jer se na jedan poseban način približio ljudima. Tu je pokazao ljudsku veličinu jer malo koji teniser će uraditi ono što je on radio tih dana dok je bio na turniru. Pokazao je poštovanje prema Banjaluci i prema turniru, tako da je taj njegov odnos jednak kao da ga je osvojio - naglasio je Zrnić.

Posebne pohvale uputio je na račun banjalučke publike koja ga je pozitivno iznenadila.

- Ono što je ostavilo poseban utisak jeste publika koja se ugledala na najbolju publiku koju ćete rijetko sresti širom svijeta. Uvijek su favorizovali jednog igrača, ali su i drugog ispraćali aplauzima i davali mu podršku. Tako je bilo u svim mečevima i posebno mi je drago što je Džumhur imao podršku. Ne volim kada se na turnirima pravi atmosfera Dejvis kupa jer teniseri žele mir tokom igre. Mnogo je turnira na kojima sudije često opominju publiku baš kao i sami igrači, što ih mnogo nervira pa pojedini čak izbjegavaju takve turnire jer znaju da ne mogu imati mir na terenu. U Banjaluci ničega od toga nije bilo i svi igrači su rekli da bi voljeli ponovo doći. Djelovalo je kao da je turnir deseti put u Banjaluci. Ako organizator ima bilo kakvu šansu da ga vrati, trebalo bi da se potrudi jer svi imaju koristi od ovoga - naglasio je Zrnić.

Njegov pulen Damir Džumhur prošle godine igrao je finale čelendžera kada je ispraćen gromoglasnim aplauzom, što ga je ganulo i nije mogao da sakrije suze.

- Sada je bilo još emotivnije. Drago mi je što su ga pozvali (dobio vajld kard) i znao sam da će dobro igrati jer mu leži Banjaluka u koju voli doći jer tu ima poseban odnos sa publikom. Realno govoreći, očekivalo se da će biti kontra, ali je dobro primljen. Znaju da živi u Beogradu i da ga ne dotiču negativni komentari. Što se tiče zahtjeva za intervjue i slikanja sa djecom i odraslima, on je bio najtraženiji poslije Noleta. Pobijedio je Rišara Gaskea i bio na dva poena od pobjede protiv Rubljova na centralnom terenu, što mu je puno značilo jer odavno nije igrao pred tolikim brojem ljudi koji ga nisu unervozili. Baš naprotiv, takva atmosfera ga samo motiviše - rekao je Zrnić.

Spora šljaka

Mnogi teniseri žalili su se da je šljaka bila sporta, a Novak Đoković je čak rekao da je to najsporija podloga na kojoj je igrao.

- Znam za to, ali najvažnije je da je teren bio ravan i nije bio klizav jer to ruši ritam igrača. Puno kiše palo je pred početak turnira, a centralni teren nema drenažu pa je voda sporije odlazila. Bez obzira na to, nema zamjerke jer su tereni bili fenomenalni. Sad, nekima sporija šljaka odgovara, neki vole bržu i to je lična stvar. Recimo, Džumhuru je podloga super dobro odgovarala - rekao je Zrnić.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana