„Za moju zemlju nisu svi čuli“: Ko je prvi rival Đokovića na US Openu

G.S.
„Za moju zemlju nisu svi čuli“: Ko je prvi rival Đokovića na US Openu

Moldavac Radu Albot je prvi rival Novaka Đokovića na startu US Opena.

Iako su 16 godina zajedno na ATP turu, njih dvojica nijednom do sada nisu igrali međusobni susret. Albot se do njega, podsjetimo, izborio tako što je u kvalifikacijama pobedio Havijera Kosana, Luka van Ešea i Šinatatu Močizukija - sve trojicu u tri seta.

Ko je, u stvari, Radu Albot?

Rođen je u novembru 1989. godine, i još kao junior pokazao je da je najbolje što Moldavija ima. Postao je profesionalac 2008. godine, dve godine kasnije je osvojio prvi Fjučers, a zatim i 2013. prvi Čelendžer.

Na US Openu 2014. je ispisao stranice istorije svoje zemlje, jer je postao prvi Moldavac koji se našao u glavnom žrebu Grend slema. Ponosan je što je Moldavac, i ta pripadnost domovini je velika sličnost koju ima sa Đokovićem.

- Živim u Moldaviji. Odrastao sam u Moldaviji. Mogu da kažem da sam patriota. Imam majice Moldavije sa sobom, imam moldavsko vino sa sobom kad god putujem. Sa sobom imam i zastavu, moju moldavsku zastavu. Ovo me čini pomalo ponosnim, moram da kažem. Volim da predstavljam svoju zemlju. Znam da sam najbolji teniser koga je moja zemlja ikada imala i srećan sam što sam tu i što promovišem ovaj sport, promovišem ovu zemlju. Ne znaju svi koja je to zemlja, a ja sam pomalo kao ambasador u tenisu svoje zemlje, tako da sam ponosan na to - rekao je ranije ove godine.

Za razliku od singa, Albot je imao više uspjeha u dublu. Tako je 2018. stigao do polufinala US Opena, dok mu je najbolji rezultat na GS treća runda na AO, Vimbldonu i US Openu.

Svoju jedinu titulu osvojio je 2019. u Delrej Biču, kada je u finalu pobijedio Dana Evansa. Mjesec dana kasnije, uzeo je set Rodžeru Federeru u Majamiju, što je bio nacionalni praznik.

- Kada sam se vratio kući u Moldaviju, naravno, i dalje je bilo uzbuđenja. Bilo je to nešto ludo jer je to prvi put da je neko iz moje zemlje osvojio ATP titulu u singlu. Savez je organizovao lijep susret na aerodromu sa djecom, sa transparentima, sa slikama. Takođe je bila koincidencija da sam igrao Rodžera u Majamiju, i dobio sam prvi set protiv njega, tako da je mnogo ljudi pričalo o tome.

Koliko će Đoković biti favorit u ovom meču govori i podatak da Albot ima skor 0:11 protiv TOP 10 igrača. Najveći renking u karijeri mu je 39. mjesto, dok je trenutno na 138. poziciji.

Tokom karijere, Albot je već igrao protiv srpski tenisera i pobeđivao je Janka Tiparevića, Filipa Krajinovića, Iliju Bozoljca, Miomira Kecmanovića i Dušana Lajovića, prenosi Telegraf.rs

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

Galerija
© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana