Šta šokantni poraz Alkarasa znači za Đokovića i borbu za prvo mjesto

GS
Foto: Tanjug/AP

Španski teniser Karlos Alkaras iznenađujuće je izgubio meč na startu Mastersa u Parizu i tako ostao bez prilike da svrgne sa trona Novaka Đokovića.

Šta više, gotovo je izvjesno da još neko vrijeme neće moći da dohvati Srbina na vrhu ATP liste. Šta poraz Alkarasa, zapravo, znači za Novaka Đokovića?

On trenuto na prvom mjestu ATP liste ima 11.045 bodova i u "gradu svjetlosti" brani 600.

Alkaras trenutno na drugom mjestu ima 8.625 bodova, a u Parizu je branio 180 bodova, pa se može reći da ih nije izgubio previše.

Ipak, jeste šansu da u direktnom okršaju sruši Đokovića sa vrha.

Ovako, Novak će u slučaju plasmana u finale osvojiti dodatnih 125 bodova, a za titulu još dodatnih 400 bodova.

To bi razliku između Srbina i Španca približilo 3.000, a onda bi ostalo 1.500 bodova koje će Đoković braniti sa Završnog mastersa u Torinu.

Alkaras prošle godine nije igrao u "gradu fijata"; pa neće braniti nijedan bod i zbog toga ga samo matematika drži u šansi da na kraju godine prestigne Đokovića.

Ovako, vrlo je izgledno da će Đoković stići do 400. nedjelje na čelu ATP liste i osme godine koju završava kao najbolji teniser svijeta.

Ono što mu je zagarantovano jeste 399. sedmica na vrhu jer, ni teoretski prije 20. novembra ne može biti svrgnut sa prvog mjesta ATP liste.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana