Zagrliš original, repliku nosiš kući: Novak Đoković o trofeju Vimbldona

GS
Foto: BBC

LONDON - Već sedam puta je Novak Đoković imao priliku da doživi dječački san o osvajanju Vimbldona. Srpski igrač nema namjeru na tome da se zaustavi, jer je za 16. jul zakazao novi "randevu" sa čuvenim trofejem, kada je na programu finale turnira, koji počinje u ponedeljak.

Nažalost po srpskog asa, tradicija je takva da originalni pehar ne može da ponese sa sobom kući i stavi u svoju vitrinu. Stoga, svaki momenat "sastanka" tokom ceremonije koristi da stvori lepa sjećanja.

- Možete samo napravite par fotografija sa peharom, "popričate sa njim", poljubite ga, zagrlite i vratite nazad. I dobijete repliku da je ponesete kući - pomalo tužno je rekao Novak, dok je sa novinarom Bi-Bi-Sija Džonom Votsonom obilazio kabinet sa peharima u prostorijama Vimbldona.

Po dolasku na terene u Londonu Novak je ponovo osetio ukus trave. Otkrio je dilemu da li je više gladan za titulama ili travom.

- Oboje! Obožavam ovu travu, najukusnija je koju sam ikad probao. Tradicija grickanja počela je kada sam prvi put pobedio 2011. Nisam znao šta bih drugo mogao da uradim u tom trenutku sreće. Rekao sam sebi, možda bih mogao da uzmem malo trave i probam je. Postala je mala tradicija, radio sam to svaki put kad sam osvojio Vimbldon, tako da se nadam da ću je okusiti ponovo - naglasio je Đoković.

Zbog istorije i tradicije grend slem u Londonu je najcijenjenije takmičenje u bijelom sportu.

- Ovo je najunikatniji teniski turnir na svetu. Velika većina igrača sanja o tome da ga osvoji. Nema osećaja kao što je taj u našem sportu. Zaista je nešto posebno. Pogledajte taj trofej, to je sveti gral tenisa - ispričao je sa velikim osmehom Đoković. 

- Dosta je težak ovaj peha, ali nema veze! Samo se topite od sreće kada je u vašim rukama.

Prvi put na Vimbldon dolazi kao čovek sa najviše grend slem pehara (ima 23, nadal 22). Ipak, skromno Nole odbija da se nazove najvećim svih vremena.

- Ne dozvoljavam sebi da se nazivam najboljim, jer osećam da bi to bio znak nepoštovanja prema starijim generacijama igrača koji su nam utabali put. To što sam deo istorije je nešto što me duboko intrigira, inspiriše i motiviše. Naravno da sam uzbuđen što sam osvojio taj 23 grend slem u Parizu - podvukao je šampion Vimbldona, prenose Novosti. 
 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana