Počinje teniski ATP 100 čelendžer Banjaluka open: Marožan brani titulu

Darko Dragičević
Počinje teniski ATP 100 čelendžer Banjaluka open: Marožan brani titulu

BANjALUKA - Prvi nosilac ATP čelendžera 100 Banjaluka open 2023 biće prošlogodišnji pobjednik Fabijan Marožan koji će u prvom kolu igrati protiv Viktora Durasovića, odlučeno je žrijebom.

Marožan je u veoma dobroj formi pred nastup u Banjaluci. Ove sezone osvojio je turnir u Peruđi, a zabilježio je i najveću pobjedu u karijeri, gdje je savladao prvog tenisera svijeta Karlosa Alkaraza. Takođe, na posljednjem nastupu u Trstu je došao po polufinala.

Inače, od nastupa u najvećem gradu Srpske odustali su Sebastijan Baes, koji je osvojio turnir u Kicbilu, te Španac Albert Ramos Vinolas. Uprkos njihovim izostancima očekuju se kvalitetni mečevi jer su tu drugi nosilac Marko Čekinato, zatim Aleks Molčan, Benoa Per, te prošlogodišnji finalista Damir Džumhur. U prvom kolu Čekinato će igrati protiv Nikolea Madarasa, dok Molčan i Per čekaju pobjednike kvalifikacija. Takođe, u dublu će nastupiti legendarni Nenad Zimonjić.

Prema riječima izvršnog direktora Aleksandra Bolića, turnir je opravdao svoj renking.

- Turnir je izuzetno kvalitetan, imamo igrače koji su u prvih 100, što znači da je Banjaluka postala prepoznatljiva na teniskoj mapi. Imamo dva igrača koji su u svojim karijerama zabilježili pobjede nad igračima koji su u tom trenutku bili prvi na ATP listi. Jedan je Marko Čekinato, a drugi je prošlogodišnji pobjednik, Mađar Marožan koji je ove godine napravio jednu od najvećih senzacija u posljednjih 10 godina, pobijedio je Karlosa Alkaraza u Rimu. Treba istaći da će biti još atraktivnih igrača, prije svega Benoa Pe­r, koji je atraktivan svojom igrom, ali i zna da napravi šou. Naravno, treba doći i podržati mladu nadu iz RS Andreja Nedića - rekao je Bolić.

Parovi 1. kola: Fabijan Marožan - Viktor Durasović, Klemen Tabu - Kalin Ivanovski, Andrej Nedić - Havijer Baranko Kosano, Kirijan Žake - Marijano Navone, Aleks Molčan - kvalifikant, Dino Prižmić - kvalifikant, Nikolas Sančez Izkvierdo - Duje Ajduković, Mark Polmans - Damir Džumhur, Kimer Kopejans - kvalifikant, Nerman Fatić - Nino Serdarušić, Filip Kristijan Jianu - Norbert Gombos, Benoa Per - kvalifikant, Zdenjek Kolar - kvalifikant , Tobi Kodat - Igo Blanše, Žofri Blankeno - kvalifikant , Marko Čekinato - Nikolae Madaras. Ulaz na mečeve je slobodan.

Pobjednik Banjaluka opena dobiće 100 ATP bodova i novčanu nagradu od 16.020 evra, dok će poraženi u finalu imati 60 bodova i 9.415 evra.

Šansa za Nedića

Organizator Banjaluka opena je specijalne pozivnice dodijelio domaćim teniserima. Šansu da nastupi na glavnom turniru dobio je najtalentovaniji teniser Republike Srpske Andrej Nedić koji će u prvom kolu igrati protiv Havijera Baranka Kosana. Takođe, tri mlada igrača su dobila pozivnicu za kvalifikacije.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana