Počinje najprestižniji teniski grend slem: Đoković favorit i nakon operacije

Glas Srpske
Počinje najprestižniji teniski grend slem: Đoković favorit i nakon operacije

​​​​​​​LONDON - Vimbldon čeka kralja! U narednih 14 dana ljubitelji tenisa će uživati u mečevima na najprestižnijem i najstarijem grend slemu, a kao glavne favorite stručnjaci vide prošlogodišnje finaliste Karlosa Alkaraza i Novaka Đokovića.

Srpski teniser je sve iznenadio odlukom da nastupi na Vimbldonu. On je 5. juna imao operaciju, ali se čudesno i veoma brzo oporavio i odlučio da nastupi. Đoković ističe da je ranije došao u London upravo da bi vidio da li može igrati na najvišem nivou. 

- Imao sam nedelju dana veoma jakih treninga. Sa Sinerom, Tijafoom, Medvedevim i Runeom, sve igrači koji igraju dobro na travi. To su situacije gde sam testirao koleno i odlično je reagovalo. To je bio dobar znak da učestvujem, jer nije bilo nikakvih problema - rekao je Novak.

Novinari su ga pitali da li je svjestan rizika i mogućnosti da propusti Olimpijske igre. 

- Veoma fer pitanje, ne znam odgovor i žena me je pitala isto. Imaš 37 godina pripremaš se za Olimpijske igre... Tu ne znam odgovor, ali imam osećaj da ne želim da propustim grend slem dok god sam u konkurenciji. Tu je želja da igram, pogotovo Vimbldon, o kojem sam sanjao kao dete. Samo o tome da razmišljam da ću propustiti Vimbldon je tužno. Znam da su Olimpijske igre blizu, da se igra na drugačijoj podlozi, ali Vimbldon je turnir iz snova. Dao sam sate i sate na oporavak i treninge, svakog dana, uz opreznost. Nisam imao negativnih stvari i pitao sam se što da ne dam sebi šansu, a verujem da mogu da budem u dobroj formi - istakao je Srbin, koji takmičenje počinje u utorak protiv Vita Koprive.

Njegov najveći rival trenutno i treći teniser svijeta Karlos Alkaraz istakao je da je Đoković i dalje među favoritima. - Pričao sam sa njim, rekao sam mu da je superčovek. Znamo koliko je profesionalan, koliko brine o svom tijelu. Đoković je čak i u ovom stanju, poslije operacije i u fazi oporavka uvijek na vrhu liste favorita. Jednostavno nikad ga ne možete otpisati. Ipak ja sam optimista, došao sam ovdje da odbranim titulu. Neće biti lako sigurno - rekao je Alkaraz.

Lajović iznenadio izborom

Srpski teniser Dušan Lajović izjavio je da je Rafael Nadal najteži rival protiv kojeg je igrao u karijeri. 

- Rafa bez ikakve dileme. Kada imate jednoručni bekhend kao ja, on vam zadaje mnogo nevolja svojim top spinom. To je prava noćna mora - rekao je Lajović za portal “Tenis 365”.

Lajović je protiv zemljaka Novaka Đokovića i legendarnog Španca odigrao po tri duela, protiv Đokovića ima jednu pobjedu, dok Nadalu nije uzeo ni set u dosadašnjim duelima. 

- Protiv Rafe sam igrao na Rolan Garosu prije deset godina. Te godine je sve uništavao, tako da nije bila sramota izgubiti od njega - istakao je Dušan.

Sa druge strane Đokovića je pobijedio prošle godine u Banjaluci. 

- Toga dana sam bio u stanju da ostanem u trenutku i ne razmišljam protiv koga igram. To je jedini način na koji možete dobiti takav meč i tako je i bilo. O toj pobedi ću jednog dana pričati unucima i sećati je se dok budem pušio lulu na tremu - rekao je Lajović.

Troje Srba na terenu

Takmičenje na Centralnom terenu će otvoriti aktuelni branilac trofeja Karlos Alkaras, kojeg čeka okršaj sa Markom Lajalom u 14.30 časova.

Prvog dana Srbija će imati tri predstavnika, a to su Dušan Lajović, Miomir Kecmanović i Olga Danilović. Lajović na terenu broj dva otvara program od 12 časova protiv Grigora Dimitrova, dok će Kecmanović igrati posljednji na terenu broj 10 protiv Sumita Nagala. Danilovićeva, koja je u glavni žrijeb upala kao srećna gubitnica, druga je na programu na terenu broj devet, gdje se sastaje sa Ankom Todoni. Novak Đoković će protiv Vita Koprive igrati u utorak, baš kao i Laslo Đere, kome je rival Luka Puj.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana