Pilić: Novak je nepobjediv kad je u formi, Rune ima potencijal

Darko Dragičević
Pilić: Novak je nepobjediv kad je u formi, Rune ima potencijal

BANjALUKA - Legendardni teniski trener Nikola Pilić bio je specijalni gost na turniru Srpska open. Kroz njegovu akademiju je prošao i najbolji teniser svijeta Novak Đoković.

Pilić ističe da njegov bivši učesnik nije u najboljoj formi ali ne želi da umanjuje uspjeh Dušana Lajovića.

-Dušan je odigrao vjerovatno najbolji meč. Novak nije u šestoj brzni, imao je veliku pauzu i mislim da mu treba dva, tri turnira prije nego što dođe u pravu formu. Kada je Novak u šestoj brzini na tvrdim i travnatim terenima, ako je u punoj formi jako ga je teško dobiti. Bez obzira na Cicipasa, Runea, Ruda, bez obzira na bilo koga. Rolan Garos je nešto sasvim drugo, tu je najteže. Tu se igra 4-5 sati i tu je jako teško prognozirati. Ali Novak ako je u formi onda je on najbolji igrač svijeta", rekao je Pilić.

Legendarni trener je zatim pohvalio Banjaluku..

-Vidim da se napravilo jako puna u posljednja tri mjeseca, kompleks je jako lijep i dobar. Ništa ljepše se nije moglo desiti u Banjaluci nego da dođe jedan turnir na kojem su prvi igrač svijeta i šesti igrač svijeta i da ljudi vide dobar tenis poručio je Pilić.

Stiže i mlada generacija tenisera koju predvodi Karlos Alkaraz a tu su i Holger Rune, Saša Zverev. Teniski stručnjak koji je otkrio i tvorio brojne teniske zvijezde ima i svog favorita kada je u pitanju generacije tenisera koja dolazi.

-Rune je izvanredan, Rud, Cicipas, Alkaraz, Saša Zverev... Saša Zverev je imao povredu i u Dejvis kupu je izgubio od nepoznatog igrača. Ako imate veliku pauzu, onda je jako teško da se vratite, posebno u tenisu danas, gdje je konkurencija ogromna. Mislim da Rune ima ogroman potencijal, igra jako atraktivno, fizički je jak. E sad da li se može stabilizirati da iskoristi sav taj potencijal, to se ne zna. Ali činjenica je da je već u prvih 10, a ima 19 godina istakao je Pilić.

Novak Đoković je izrazio zabrinutost za srpski tenis rekavši da mu se trenutno stanje uopšte ne dopada. Međutim, Pilić nije pesimista kada je u pitanju tenis u Srbiji i regionu.

-Nije svaka generacija je ista. Uzmete njemački fudal pa ćete reći Bekenbauer, Brajtner, Rumenige i kompanija, a gdje su oni sada? Tako isto u tenisu. Kada se pravi paralela sa Novakom to je uvijek teško. Tako će se isto praviti paralela u Švajcarskoj sa Federerom, to je jako teško. Ako jedna generacije prođe ovako bez velikih promjena ko kaže da neće doći sljedeća sa nekim iz Srbije ko će biti u Top10? To se ne zna.zaključio je Pilić.
 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana