Ozren Đurđević, naš najbolji linijski sudija, za “Glas Srpske”: Robotika neće donijeti puno napretka

Dejan Kondić
Ozren Đurđević, naš najbolji linijski sudija, za “Glas Srpske”: Robotika neće donijeti puno napretka

BANjALUKA - Revolucionarna promjena u svijetu tenisa dogodiće se 2025. godine. Na turnirima pod okriljem ATP-a biće ukinuta funkcija linijskih sudija i biće zamijenjena video-tehnologijom koja će pratiti kretanje loptica i signalizirati kada završe u autu.

Jedna višedecenijska tradicija odlazi u istoriju, a video-tehnologija i u “bijelom sportu” polako preuzima primat. Istina, na nekim turnirima je već “hok aj” sistem zamijenio linijske sudije, ali za dvije godine će njihova funkcija potpuno prestati da postoji. Najbolji linijski sudija iz Republike Srpske, odnosno BiH i generalno ovog dijela Evrope Ozren Đurđević u razgovoru za “Glas Srpske” smatra da ovo nije najsrećnije i najbolje rješenje, iako njegove kolege i on neće ostati bez posla.

- Moje mišljenje je da ovo nije dobro, da sve ide u pravcu robotike, bez ikakvog ljudskog faktora, prosto, nije to to, neće biti nikakvog napretka. Gledajte, većina linijskih sudija prođe određene treninge i nastaviće raditi sa elektronskim uređajima. U suštini niko neće ostati bez posla, ko god ima namjeru da ostane u tenisu, ostaće. Lično, imao sam priliku da vidim kako to izgleda. Isto je kao sistem “čelendža”, koji već postoji na Vimbldonu. Pokriveni su svi tereni, iako su se Englezi i tome dosta opirali, ali su popustili. Prosto, iako će se rezati troškovi sigurno, ne može bez ljudskog faktora, jer postoje ti takozvani asistenti na terenu. Uvijek će tu biti pet ili šest ljudi koja moraš plaćati. One koji prate igrače u toalet, zatim na pružanje medicinske pomoći... - rekao je Đurđević.

Inače, prvi put video-tehnologija umjesto linijskih sudija uvedena je 2017. godine na završnom mastersu Nove generacije.

- Amerikanci i Kanađani uveliko još tamo od početka “kovida” koriste taj, kako ga zovu “elektronik lajnkoling”. Ipak, iako nema linijskih sudija, oni te ljude angažuju kao saradnike van terena, u slučaju da elektronika zakaže, te da postoji potreba da urade nešto oko meča ili igrača. Evropljani su se držali po strani i nisu htjeli to da uvode. U samom ATP-u postoje dvije struje, jedna koja ekstremno zagovara ukidanje linijskih sudija i druga, koja je mišljenja da je bolje da ostane ljudski faktor. Preovladala je ova prva, međutim i Vimbldon i Rolan Garos su se oglasili da to neće prihvatiti. I na Olimpijskim igrama naredne godine u Parizu, ostaju linijske sudije. Sistem je u početku bio jako skup i onda su oborili cijenu tih uređaja, da bi postao jeftiniji od linijskih sudija. Mislim da, kad definitivno ukinu linijske sudije, da će ti uređaji ponovo poskupjeti - zaključio je Đurđević.

Spreman za Vimbldon

Teniska sezona je uveliko u toku. Pred Đurđevićem, kao jednim od najcjenjenijih linijskih sudija, je dosta obaveza.

 - Prvo što me očekuje sada je Vimbldon. U Englesku putujem 25. juna. Sudiću od prvog dana kvalifikacija, do posljednjeg, finalnog dana - rekao je Đurđević.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana