Oglasio se Siner nakon sankcije zbog dopinga

GS
Foto: Instagram

Sada ću ostaviti ovaj izazovan i duboko nesrećan period iza sebe. Nastaviću da radim sve što mogu da osiguram da se i dalje pridržavam antidoping programa, a oko sebe imam tim koji je pedantan po pitanju usklađenosti, saopštio je danas Janik Siner, pošto je utvrđeno da je italijanski teniser dva puta bio pozitivan na zabranjenu supstancu steroid klostebol.

Međunarodna agencija za integritet tenisa (ITIA) saopštila je danas da je Siner dva puta bio pozitivan na nedozvoljenu supstancu klostebol u martu 2024. godine.

U saopštenju ITIA se navodi da najbolji teniser svijeta ne snosi krivicu i odgovornost za pozitivne doping nalaze, jer mu je u oba slučaja uvažena žalba.

"Siner je u aprilu bio obaviješten da je bio pozitivan na metabolit klostebol u malim količinama, manje od jedne milijarde jednog grama. Poslije detaljne istrage ITIA i Sinera, zaključeno je da je do nenamjerne kontaminacije klostebolom došlo zbog medikamenata njegovog fizioterapeuta. Njegov fitnes trener je kupio jedan proizvod, lako dostupan u italijanskim apotekama, koji je dao Janikovom fizioterapeutu da time zaliječi posjekotinu na prstu", navodi se u saopštenju tima najboljeg tenisera svijeta, prenosi Tanjug.

Siner je od početka sarađivao sa istragom koju je sprovela ITIA.

"Janik nije ništa znao o ovome, a njegov fizioterapeut nije znao da koristi proizvod koji u sebi sadrži klostebol. Fizioterapeut je zatim masirao Janika bez rukavica, pa je zbog povreda tenisera na koži došlo do nenamjerne kontaminacije", dodaje se u saopštenju.

U saopštenju se podsjeća da je nezavisna komisija poslije detaljne istrage utvrdila da Siner nije kriv.

"On ne snosi krivicu. Međutim, zbog striktnih antidoping pravila on prihvata da izgubi poene sa Indijan Velsa gdje je i testiran. Siner prihvata važnost striktnih antidoping pravila ITIA kako bi sport koji voli ostao zaštićen. Ovaj slučaj je sada zatvoren i Siner se raduje nastavku sezone", navodi se u saopštenju.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana