Novak miran na vrhu barem do Madrida

G.S.
Novak miran na vrhu barem do Madrida

Novak Đoković je od ponedjeljka započeo 381. nedelju vladavine na ATP listi, a kako stvari stoje, ne mora da brine u skorije vrijeme.

Odustajanje Karlosa Alkarasa zbog povrede od takmičenja na Mastersu u Monte Karlu usloviće da Novak barem još neko vrijeme provede na čelu svjetskog teniskog karavana, time i popravi sopstveni rekord.

Prošle sezone, Novak i Alkaras su zabilježili rane poraze u Monte Karlu, Đoković u drugom kolu od Alehandra Davidoviča Fokine, a Alkaras u istoj rundi od Sebastijana Korde.

Tako je jasno da će Novak, koji za razliku od Španca igra od 9. aprila u Kneževini, imati priliku samo da doda nove poene.

Njega ne može da ugrozi ni trenutno treći na ATP listi, Grk Stefanos Cicipas, koji mora da brani titulu osvojenu prošle sezone, samim tim i 1.000 poena.

Praktično, računica kaže da će Novak ostati na vrhu ATP liste barem još četiri nedjelje, tačnije do Mastersa u Madridu.

Rivali će moći da ga ugroze tek tada, ali samo ako on dotle ne bude igrao na nivou, što je malo vjerovatno.

Svako dodavanje poena na turnirima koji prethode Madridu, jasno učvršćuju Novaka na tronu.

Njemu bi i 500 poena sa turnira u Monte Karlu i Madridu bilo dovoljno da kao broj jedan dođe i na Masters u Rimu, gdje bi onda takođe bio prvi nosilac.

U svakom slučaju, najveće izglede da ga ugrozi mogao bi da ima Danil Medvedev, koji prošle sezone nije igrao na šljaci zbog povrede, tako da će sve poene koje osvoji biti novi za njega, a za Novakom sada zaistaje 2.010 poena.

Što se tiče Alkarasa, pitanje je kada će na teren, a to sve otežava njegovu poziciju da se u dogledno vrijeme vrati na prvu poziciju.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana