Na današnji dan počelo pisanje istorije: 17 godina od prve titule Novaka Đokovića

GS
Na današnji dan počelo pisanje istorije: 17 godina od prve titule Novaka Đokovića

Novak Đoković nikada neće zaboraviti 23. jul - najbolji teniser svih vremena i grend slem rekorder tog datuma 2006. godine, osvojio je svoju prvu ATP titulu u karijeri, pošto je bio bolji od Nikolasa Masua u finalu Amersforta sa 2:1

Đoković je bio rangiran kao 36. teniser svijeta, dok je na turniru u Holandiji bio postavljen tek za četvrtog nosioca, ali je uspio da savlada Čileanca, inače olimpijskog šampiona iz Atine.

Đoković je u Amersfortu uzeo titulu bez izgubljenog seta, a onda je krenulo pisanje istorije.

Tog vrelog julskog dana u holandskom Amersfortu odabrani gledaoci mogli su da vide budućeg broja jedan. U to vrijeme dominacije Rodžera Federera vjerovatno nisu ni slutili kakav teniser igra pred njihovim očima.

- Kada je Novak na koljenima proslavio trofej malo ko je pretpostavljao kakav će meteorski uspon uslijediti u narednom periodu – naveli su na oficijelnom sajtu “ATP Tura” za koji je govorio i Novakov tadašnji protivnik u finalu koji je samo dvije godine prije toga postao olimpijski šampion.

Svi su se žalili osim Noleta

- Temperature su bile između 35 i 40 stepeni, najtoplije izdanje našeg turnira u istoriji, tako da su svi igrači kukali i žalili se. Svi osim Đokovića, on je uvijek šetao kompleksom sa velikim osmijehom, surovi uslovi kao da nisu uticali na njega. Bio je veoma otvoren, ponašao se normalno i sa velikim zadovoljstvom učestvovao je u 'dječjem danu' na turniru. Nisu mu mnogo prilazili jer je za holandske medije on još bio prilično nepoznat. Čak su me i pitali zašto sam odabrao njega, ali u tome je bila šarm turnira – dovesti budućeg šampiona. Platili smo mu neki novac da se pojavi, ali u poređenju sa vrhunskim igračima, to nije ni vrijedno spomena – pričao je tadašnji direktor turnira Hans Felijus.

Đoković je na putu do titule nije izgubio ni set, a savladao je Pašanskog, Ziba, Žiskela, Giljerma Koriju i Masua.

- Suprotstavio mi se kao da smo potpuno ravnopravni rivali. Na meču je bio vidljiv njegov spektakularni potencijal. Pomislio sam tada da će sigurno biti među pet najboljih tenisera na ATP listi. Imao je sve, igru i pobjednički mentalitet - rekao je Masu.

Poslije skoro tri sata borbe Novak je konačno osvojio svoju titulu. Tri godine nakon što je ušao u “profesionalne vode”, svježi 19-godišnjak je mogao da podigne svoj prvi pehar, a zanimljivo je da je dobio i “srebrni ajpod”(!).

- Kakva je ovo bila nedelja za mene. Zauvek ću se sećati ovog turnira - rekao je tada ovaj mladić.

Đoković je dosad ukupno osvojio 94 titule, od toga 23 grend slem.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana