Lajović: Ne razmišljam o trofeju, već o večeri

Milan Zubović
Lajović: Ne razmišljam o trofeju, već o večeri

BANjALUKA - Najveći grad Republike Srpske srećan je za Dušana Lajovića.

Nakon što je 2015. osvojio čelendžer sada je stigao i do najveće pobjede u karijeri pa će u polufinalu igrati protiv Miomira Kecmanovića. Pred 6.000 gledalaca, koji su mahom navijali za Novaka Đokovića, srpski teniser koji drži 70. mjesto na ATP listi nadigrao je svjetski broj jedan. Bilo je 6:4, 7:6 (6), nakon dva časa i 25 minuta igre, a Lajović je bio presećan poslije trijumfa.

- Ne razmišljam o trofeju. Razmišljam o večeri i šta da večeram. Finale je daleko. Sledeći meč neće biti nimalo lak. Čeka me oporavak i prema za polufinale - rekao je Lajović.

Analizirajući meč rekao je da je lakše prevladao stresne situacije.

- Osećao sam se moćno na servisu i bio sam smireniji tokom razmene udaraca. Bolje sam video putanje lopte, on je bio u nezogodnoj zoni da vraća udarce. Bio sam srećan u nekim trenucima da vratim lopticu i sve stresne trenutke sam podnio bolje nego sam očekivao. To je glavna crta mog meča jer je bilo mnogo teških momenata tokom kojih sam ostao hladan što se u prošlosti nije dešavalo. Čini mi se da sam spasio 15-16 brejk lopti - rekao je Lajović.

Pomenuo je nekoliko ključnih trenutaka svoje pobjede.

- Moja igra je funkcionisala kada sam preuzeo igru forhendom. To je najbitnija stavka u igri bez obzira što mogu da odigram dobar bekend. Ali, protivnik uradi korak nazad kada vidi da udaraš forhendom. To je iskorak i pokušavam da ne analiziram i ne razmišljam previše što mi je skinulo teg. U prošlosti sam mnogo razmišljao zašto nisam odigrao neki drugi udarac. Imao je tri set lopte i kada sam imao svoja dva servisa cilj mi je bio da doguram do 6:5. Kada sam stigao do toga on je imao servis, ali na 6:6 ne znam je li smeč išao u teren ili nije. Celi taj brjek sam osećao da mi izmiče kontrola i kada sam došo do 6:6 osetio sam da mogu da dobijem. Na meč loptu sam rekao igram bez glupih odluka i to je urodilo plodom - rekao je Lajović.

Zadržao je konstantnost u igri što ga ranije nije krasilo.

- Đoković nije iskoristio većinu brejk lopti i kada ti to uđe u glavu osećaš pritisak neiskorištenih lopti. Video sam da ga lakat muči i nizak nivo prvog servisa. To su sve sitnice koje su se uklopile u meč.

Njemu je ovo najveći trijumf u karijeri nakon što je 2019. godine Danila Medvedeva koji je u tom trenutku bio broj dva.

- Teško je gledati stvari iz ove perkspektive. Uživam u momentu i pobeda mi daje samopouzdanje da to uradim i u narednim mečvima. Kada su oni u top formi teško je takmičiti se sa njima i pobediti, ali mi ovo mnogo znači jer sam prvi puti pobedio broj jedan. Pobedio sa Medvedeva kada je bio broj 2, a pobediti njih je nešto posebno - naglasio je Lajović.

Priznao je da prije meča nije razmšljao o pobjedi nad najbljim teniserom svijeta, ali se nije predao unaprijed.

- Nisam mnogo razmišljao šta će se desiti na terenu već sam se redovno spremao za meč. Posle prvog seta osećao sam da se borim, a u drugom nakon neiskorištenih prilika na 4:4, mislio sam da ćemo ući u treći set. Onda sam zanemario tu misao i rešio da idem poen po poen i da se borim za njih. Taj fokus na prave stvari doneo mi je dobru poziciju da igram do samog kraja i pored toga što sam gubio sa 6:3 u taj brejku. Želeo sam da dođem do 6:5, dobio sam drugi set iako sam mislio da neću - dodao je Lajović.

Izbacio je miljenika banjalučke publike i sada se nada da će ga ona podržavati više nego ranije.

- Jedino se nadam da će sutra doći u mnogo većem broju. Jako je teško igrati protiv Noleta u mestu gde ga svi vole i svi priželjkuju da ga vide u finalu jer retko igra pred domaćom publikom i sigurno je najbolje za turnir da dođe do kraja.

Pobjeda dobija na značaju jer je do sada protiv Đokovića osvojio samo četiri gema i taj učinak je nadmašio već u prvom setu.

- To je ono što uvek utiče na nove susrete sa igračima sa kojima si igrao pre i to je u malom mozgu. Pokušao sam da raščlanim te stvari. Igrao sam sa nekom dozom uverenja da ne mogu igrati kao u prethodnim mečevima i mislio sam na sledeću stvar koju trebam dalje da uradim. Kada to uradiš deluje jednostavno, mada nije. Ono što je danas bila bitna stvar za mene je da nisam bio stegnut u nekim trenucima. Nisam dozvolio da me to optereti i da prevlada - priznao je Lajović.

Svog idola upoznao je kada je imao svega devet godina i može se reći da su od tada dobri prijatelji.

- Prvi put sam ga video kada je trenirao u Beogradu. Kada su ljudi danas vikali Nole, Nole, uhvatio sam sebe da i ja to radim jer sam ga toliko puta gledao. Nije bilo lako igrao protiv njega, atmosfera je bila sjajna i navijači su mnogo želeli njegovu pobedu. Uživo sam i želeo pobedu u ovom meču - istakao je popularni Duci.
 

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana