Đoković se raspao u finalu, Alkaraz odbranio titulu na Vimbldonu

Darko Pašagić
Đoković se raspao u finalu, Alkaraz odbranio titulu na Vimbldonu

LONDON – Srpski teniser Novak Đoković nije uspio da osvoji 25. grend slem u karijeri pošto je u svom 37. finalu na najvećim svjetskim turnirima, ovog puta 10. na Vimbldonu, poražen od Španca Karlosa Alkaraza sa 2:6, 2:6, 6:7 (4).

Već prvi gem prvog seta pokazao je da će ovo biti veoma težak zadatak ѕa Đokovića.

Trajao je čak 14 minuta i njemu je se vidjelo da je mladi Španac silno motivisan da dođe do četvrte grend slem titule, druge uzastopne u ovoj sezoni (osvojio i Rolan Garos) i da odbrani trofej osvojen prošle godine u Londonu.

Iskoristio je petu brejk loptu, poveo sa 1:0, a ubrzo potom i sa 2:0. Novi brejk napravio je u petom gemu, a zatim set mirno priveo kraju, 6:2.

Odmah na početku drugog seta uslijedio je novi brejk, a drugi je uslijedio u sedmom gemu. Alkaraz je igrao kao u transu, a Đoković nije uspijevao nikako da se "digne" poslije gubitka gemova na svoj servis na početku oba seta i bilo je to 2:0. Baš kao i prvi i drugi set je završio rezultatom 6:2.

A, koliko je Španac bio nadmoćan u prva dva seta pokazuje i podatak da je Đoković imao samo jednu brejk loptu, koju nije iskoristio, dok je Alkaraz osim one četiri prve neiskorišćene u prvom gemu prvog seta, iskoristio svaku narednu. Dvije u prvom setu, dvije u drugom. 

U trećem gemu trećeg seta Đoković je spasao četiri brejk lopte i poveo sa 2:1 i činilo se da je konačno našao svoju igru.

Do druge brejk lopte u meču Srbin je došao u šestom gemu trećeg seta, ali je na žalost nije iskoristio i Alkaraz je izjednačio na 3:3. Ono što nije uspio da da uradi u trećem gemu prvog seta, Španac je uradio u devetom. Napravio je brejk i poveo sa 4:0.

U narednom gemu Alkaraz je imao tri meč lopte, koje je Đoković ne samo spasao već i napravio prvi brejk za 5:5. Potom su oba igrača osvojila gem na svoj servis i igrao se taj-brejk. Poveo je Španac sa 3:1, Đoković izjednačio na 3:3, ali uslijedio je novi mini-brejk Alkaraza za konačno slavlje 7:4.
Tako srpski as nije uspio da se izjednači sa Švajcarcem Rodžerom Federerom, koji je u karijeri osvojio osam Vimbldona, ali i da se još više učvrsti na prvom mjestu po broju osvojenih grend slemova.

Šteta, jer imao je priliku da osvoji i 25. titulu na najvećim svjetskim turnirima, ali ipak, nije uspio.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana