Đoković preskače veliki broj turnira, upitan ostanak na tronu

GS
Foto: Instagram

Novak Đoković je poražen u polufinalu Australijan opena, a bolji od prvog reketa svijeta bio je supertalentovani italijanski teniser Janik Siner, koji je slavio sa 3:1.

Poslije ovog neuspjeha na prvom grend slemu u sezoni, srpski as je donio odluku da se povuče sa svih turnira tokom februara mjeseca, što bi značilo da bi mogao da izgubi prvo mjesto na ATP listi.

Na zvaničnom sajtu Novaka Đokovića objavljeno je da se sljedeći nastup najboljeg tenisera svijeta očekuje na Indijan Velsu, čiji je početak zakazan za 6. mart. 

Ova odluka znači da će Đoković koristiti naredne nedjelje za zasluženi odmor nakon australijskog "razočaranja". Naime, prije polufinala u Melburnu, Đoković je pretrpio poraz od Aleksa de Minora u Junajted kupu, što je rijetkost za ovog vrhunskog tenisera.

U periodu od pet nedjelja pauze, postoji teorijska mogućnost da Đoković izgubi prvo mjesto na ATP listi. Na sljedećem presjeku, njegova prednost nad Karlosom Alkarasom će iznositi 600 poena. 

Španac brani 550 poena za titulu u Buenos Ajresu i finale u Rio de Žaneiru. Ukoliko Alkaras odbrani ove poene i postigne uspjehe na drugim turnirima, postoji šansa da ga pretekne.

Đoković nije igrao u Indijan Velsu i Majamiju prošle godine, što znači da ima šansu da osvoji do 2.000 poena na tim turnirima, što bi mu omogućilo ponovno preuzimanje prvog mjesta.

Takođe, Danil Medvedev ima teoretsku šansu da pretekne Đokovića u februaru, ali samo ako pobjedi u Melburnu i osvoji još 211 poena. Ipak, Rusu će biti teško da osvoji te poene, jer brani titule na tri turnira u februaru, a teško je povjerovati da će na svim učestvovati. 

U svakom slučaju, teniska javnost s nestrpljenjem očekuje da vidi hoće li Đoković možda promijeniti planove i dodati neki turnir u svoj kalendar. Navijači će s pažnjom pratiti dalji razvoj događaja i nadati se povratku najboljeg tenisera svijeta na teren što prije, prenosi Sportal.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana