AFP: Jokić pod velikim pritiskom, ali može da osigura vječnu slavu u Srbiji

SRNA
AFP: Jokić pod velikim pritiskom, ali može da osigura vječnu slavu u Srbiji

BEOGRAD- Srpski košarkaš Nikola Jokić je u Srbiji pod velikim pritiskom pred Ljetne olimpijske igre u Parizu, nakon tri MVP titule i osvajanja NBA lige sa "Denver nagetsima", ali je i na korak od osiguravanja vječne slave u Srbiji ukoliko uspije da donese olimpijsko zlato u zemlju koja je "luda za košarkom", piše agencija AFP.

Jokić je ponovo na spisku reprezentacije Srbije nakon što je preskočio prošlogodišnje Svjetsko prvenstvo na Filipinima, na kojem je Srbija osvojila drugo mjesto nakon poraza od Njemačke u finalu rezultatom 83:77. AFP podsjeća da je izostanak Jokića tada izazvao ljutnju navijača u Srbiji, samo nekoliko mjeseci nakon što su mu svi čestitali na osvojenoj NBA tituli sa "Nagetsima".

Mnogi su ga na društvenim mrežama proglasili "izdajnikom".

"Osjećanje nacije je u potpunosti opravdano kada se radi o vjerovanju da je za njega igra za reprezentaciju više hobi nego čin patriotizma i želje", rekao je za AFP srpski sportski novinar Vladimir Živadinović.

On je naveo da svi sigurno očekuju da će Jokić nadoknaditi sve što nije učinjeno u prethodnih nekoliko godina i da će biti najbolji igrač reprezentacije Srbije.

"U suprotnom, postaviće se pitanje njegovog učešća u budućnosti", zaključio je Živadinović. AFP napominje da će nastup Srbije u Francuskoj biti jedan od najgledanijih u kojem učestvuju srpski sportisti tokom Igara u Parizu.

Jokić je obećavajuće započeo karijeru u dresu reprezentacije, sa kojom je 2016. godine na Ljetnim olimpijskim igrama u Rio de Žaneiru osvojio srebrnu medalju. Međutim, Jokić sa Srbijom nije osvojio nijedan važan međunarodni turnir i nada se da će se to promijeniti u Parizu.

Selektor košarkaške reprezentacije Srbije Svetislav Pešić izjavio je da je Jokić jedna od ključnih komponenti reprezentacije kada se radi o ovogodišnjim Olimpijskim igrama.

"Učešće Jokića svakako jeste važno, u svakom smislu - i iz perspektive individualnog kvaliteta i perspektive njegove ličnosti", rekao je Pešić tokom jednog intervjua objavljenog prošlog mjeseca.

AFP navodi da je Jokićev stil na parketu podsjeća na formulu razvijenu u bivšoj Jugoslaviji nazvanu "džez košarka", koja se više oslanja na individualnu kreativnost, nego na brzinu i sirovu snagu.

U tekstu se ističe da je Jokić poznat po tome što se drži jednostavnosti na terenu, miješajući lagano kretanje sa nekoliko jednostavnih dodataka i lasersku preciznost šuta i dodavanja.

Jokić je u maju proglašen najvrednijim igračem u NBA treći put u četiri sezone. AFP podsjeća da je Balkan "i dalje plodno tlo za talente", a da se Jokić čvrsto postavio među najbolje u regionu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana