Zvezdina Knjiga žalosti o Mihajloviću: Upisali se ministar Gajić, Mijailović....

Tanjug
Foto: Tviter

BEOGRAD- Upisivanje u Knjigu žalosti povodom smrti legendarnog fudbalera Crvene zvezde Siniše Mihajlovića počelo je danas u Muzeju crveno-bijelih na stadionu Rajko Mitić.

Prvi se od Mihajlovića oprostio ministar sporta Zoran Gajić, zatim su se u Knjigu žalosti upisali predsjednik kluba Svetozar Mijailović, legende crveno-bijelih Ratomir Dujković, Jovan Kule Aćimović, Stanislav Karasi, potom čuveni rukometaš Nenad Peruničić, navijači i poštovaoci legendarnog fudbalera.

Knjiga žalosti je otvorena do 17 sati.

Mijailović: Mihino dečačko radovanje i trk ka severu ostaće nam zauvek u sećanju
Predsjednik Crvene zvezde Svetozar Mijailović oprostio se danas od Siniše Mihajlovića riječima da je legendarni srpski trener i fudbaler prerano otišao iz života i sporta.

Mijailović se među prvima upisao u knjigu žalosti koja je otvorena povodom smrti Mihajlovića, koji je preminuo juče u Rimu. 

"Otišla je jedna od najvećih zvezda tima koji se popeo na vrh Evrope i sveta, mladić koji se u svojoj 23. godini okitio sa dva najveća klupska trofeja. Prerano je otišao iz života, sporta, fudbala, kome je toliko dao. Siniša je kao mlad dečak došao u Zvezdu iz Vojvodine sa kojom je osvojio šampionsku titulu, ušao u jedan tim, koji je već bio formiran i grabio ka rezultatu koji je te godine i postigao. Mihajlović je bio veoma vezan za fudbal, voleo ga je svim srcem i toliko je energije bilo u njemu da su i stariji igrači koji su vremenski duže bili u Crvenoj zvezdi mogli da budu inspirisani njegovim zalaganje i odnosom prema fudbalskoj igri, ali i obavezama. Bio je voljen od svih, navijača, trenera, ljudi koji su u to vreme bili u upravi", naveo je Mijailović.

On je podsjetio da je Siniša Mihajlović uvijek bio nasmijan.

"Završavajući svoju karijeru u Crvenoj zvezdi, on je nastavio sa velikim uspehom da igra, da se usavršava, a kasnije je i u svom trenerskom poslu napravio takođe zapažene uspehe. Bitno je napomenuti da je pored toga što je postigao u fudbalu bio veliki čovek, jer je brinuo o svom životu, osposobljavao se, formirao brojnu porodicu. Zajedno je sa svojom suprugom izveo na pravi put najveće blago, svoju decu. Možemo svi koji smo u nekom trenutku sarađivali sa njim biti ponosni na to što smo imali priliku da ga upoznamo, da sarađujemo sa njim i da učestvujemo u svim njegovim radostima i radostima koje je on nama priređivao. Opraštamo se od Siniše, ali će se Zvezda potruditi da trajno obeleži njegovo prisustvo na ovom stadionu i uopšte u svojoj zvezdaškoj porodici, u kojoj  je on imao istaknuto mesto", poručio je Mijailović.

Predsjednik Crvene zvezde je podsetio da je Mihajlović svim navijačima "crveno-bijelih" priredio neponovljive radosti. 

"Ne može se izdvojiti najlepša uspomena na Mihajlovića, teško je odlučiti da li je to druženje koje smo imali kroz razne utakmice. Njegova prepoznatljiva radost i za mene dečačko radovanje je ipak nešto što će svima nama ostati u sećanju, kada svojom bombom pogodi iz velike daljine gol, kao i trk prema severu, to svakom zvezdašu ostavlja nezaboravan utisak i urezuje se trajno u pamćenje. Posle toliko godina i dan danas mogu da zamislim tu sliku, a ona nije bila samo jednom, više puta se ponavljala i svaki put je izazivala takva osećanja", rekao je predsjednik Mijailović.

Gajić: Mladi, ugledajte se na Sinišu Mihajlovića
Ministar sporta Zoran Gajić apelovao je danas na mlade da se ugledaju na Sinišu Mihajlovića, jer ga svi sportski uspjesi koje je ostvario u karijeri nisu promijenili kao osobu.

"Sinišu sam prvi put video 1988. godine kada je došao u Vojvodinu. To je bilo drugo sportsko vreme gde su se fudbaleri i odbojkaši hranili u kultnom Culetovom restoranu u Novom Sadu. Videlo se da je to momak koji ima 'to nešto', što mi u sportu često kažemo. Niko još ne ume to da definiše 'to nešto', ali ono je ostalo do poslednjeg dana njegovog života, pokazujući borbenost koju je imao na terenu, i van njega. Druga asocijacija na njega mi je to da je on jedan od vrhunskih sportista, koji su od juniorskog staža pa do momenta kada su dosegnuli plafon i kao igrač i kao trener, ostali karakterno isti i nisu se promenili", napisao je Gajić u Knjizi žalosti povodom smrti legendarnog srpskog fudbalera i trenera Siniše Mihajlovića.

On je naveo da je Mihajlović ostao isti prema drugovima, porodici, naciji, državi, onima koji su ga voljeli i onima koji nisu. 

"Vidimo to i dan danas. Svi uspesi koje je doživeo u karijeri ga nisu promenili, a to se ne sreće svakodnevno u našem poslu i ovoh prilikom bih apelovao na mlade  da se ugledaju na Mihu u smislu osobina koje je imao. Svedoci smo da savremena metodologija treninga i prakse govori o slobodnjacima i centaršutevima, ali vaspitna komponenta kako se odnositi prema obavezama koje javna ličnost ima je veoma važna. Svi sportisti su omiljeni među decom, to je bio slučaj i sa Mihajlovićem", podsjetio je Gajić.

Ministar sporta tvrdi da Mihajlovića vrhunac sportske karijere nije mogao da pokvari.

"Svima nam je jasno kakva je to bila karijera i šta je sve čovek doživeo. Fudbal je primarni sport na svetu, a doživeti vrhunac u njemu je zaista nešto što vam apsolutno daje za pravo da smatrate da ste planetarno uspeli kao ličnost, da ste prepoznatljivi i sve to još više daje na utisku o snazi njegove ličnosti. On nije dozvolio da se promeni u lošem pravcu, zbog toga što je doživeo sportski vrhunac. Humanitarni rad, kao i način na koji je ostao u kontaktu s ljudima iz starijih vremena, sve do poslednjeg dana svog života, govori o njegovoj veličini", podvukao je Gajić.

Mihajlović je preminuo juče u 54. godini posle dugogodišnje borbe sa leukemijom.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana