Zvanično: Petev je bivši, Hadžibegić novi selektor BiH

NN
Foto: SportSport

SARAJEVO - Ono što se spekulisalo posljednjih desetak dana danas je dobilo zvaničnu potvrdu. Faruk Hadžibegić novi je selektor fudbalske reprezentacije BiH, odlučio je Izvršni odbor Fudbalskog saveza BiH na današnjoj sjednici.

Šezdesetpetogodišnji fudbalski stručnjak iz Sarajeva na klupi bh. tima naslijedio je Ivajla Peteva, kojem je ugovor istekao prije nekoliko dana, a koji mu bh. fudbalska vlada nije ponudila produženje. Petev je na klupu bh. reprezentacije stigao u januaru 2021. godine, a u 20 utakmica je upisao šest pobjeda, te po sedam remija i poraza uz gol-razliku 19:24. Iza sebe ima neuspješnije kvalifikacije za Svjetsko prvenstvo, dok je utisak popravio u Ligi nacija, gdje su bh. fudbaleri uspjeli da se vrate u elitnu A diviziju.

Legendarni fudbaler Sarajeva koji je bio prisutan na današnjoj sjednici, te nekadašnji trener brojnih evropskih klubova među kojima su Betis i Sošo, koje je uveo u viši rang takmičenja već je jednom bio selektor “zmajeva”. Istina tada se nije dugo zadržao. Hadžibegić je vodio selekciju BiH samo sedam mečeva davne 1999. godine i za to vrijeme ubilježio dvije pobjede, tri remija i dva poraza. Posljednji angažman imao je u alžirskom Aldžirsu, prije kojeg je predvodio reprezentaciju Crne Gore koju je uveo u Ligu B nacija, a s kojom se rastao krajem 2020. godine.

Hadžibegić je kao igrač sa Sarajevom osvojio šampionsku titulu u Jugoslaviji 1985. godine, a igrao je još za Real Betis, Sošo i Tuluz. Za nekadašnju reprezentaciju Jugoslavije je odigrao 61 utakmicu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana