Zoran Gobac, najbolji đak Mire Bjelića, za "Glas": Svako druženje nova lekcija

Dejan Kondić
Zoran Gobac, najbolji đak Mire Bjelića, za "Glas": Svako druženje nova lekcija

ZAGREB - Ostaće sjećanja na dane koji nikad više neće svanuti i noći koje se nikad nisu završile, na neka druženja koja su bila više od sporta, a manje od politke.

Bila su istinska, prijateljska, u kultnom banjalučkom restoranu "Sirano". Sve to dobro pamti alfa i omega Zagreba, Zoran Gobac, koji je tamo sa Mirom Bjelićem satima pričao o rukometu, životu...

Siva eminencija hrvatskog rukometa, čovjek koji je Zagreb, gle čuda, uz "pomoć" Borca podigao do trona Evrope, te udario temelj moćne hrvatske reprezentacije rado se, za "Glas Srpske", prisjetio svog dobrog prijatelja i učitelja, Mire od Borca, banjalučkog Borca.

- Dugo sam poznavao Miru, od neke 1973, 1974. godine. Nisam bio neki ozbiljan igrač, ali sam igrao Prvu ligu Jugoslavije u dresu Zagreba. Miro je bio legendarno desno krilo Borca, Boro Golić je bio na lijevom krilu, bili su tu i Dobrivoje Selec, Milorad Karalić, Momo Golić, Nebojša Popović i Ako Arslanagić na golu...Majko moja, kakva ekipa! Kasnije je tu došao i Beli Rađenović...Ma, vidite, ponavljam, nisam ja bio na tom nivou...No da se vratim na Miru. Bio je sinonim Borca, neke gradske raje u Banjaluci, kako bi se to reklo. Koliko smo puta sjedili u "Siranu"... – u dahu je rekao Gobac.

Jedan od najuticajnijih ljudi u rukometu u ovom dijelu Evrope, koji je i sam učio od pokojnog Mire Bjelića, ističe da je tvorac moćnog Borca na terenu "40X20" i oko njega znao sve, te dodaje da su se povremeno čuli.

- Imali smo mi kontakte svih ovih godina. Čestitali smo jedan drugome Božić, Novu godinu. Uvijek se od Mire imalo šta čuti, naučiti. Ja sam 1982. godine preuzeo Zagreb, kad je Miro već u Borcu postavio mnoge stvari na svoje mjesto. Imali smo mi i dobrih sukoba oko igrača, Istoka Puca, Patrika Čavara. Tada je Borac lagano padao, a Zagreb se dizao, bio u punom naletu. Nisu to bili neki ne znam kakvi sukobi, naprotiv, uvijek smo bili i više nego korektni. Hoću da kažem i to, niti su svi voljeli Miru u Banjaluci, te u bivšoj državi, niti mene svi vole u Zagrebu, odnosno u Hrvatskoj ha-ha-ha...Pa ko će voliti nekoga što nešto napravi u životu ha-ha-ha. Du*elisci mu nisu mogli prići. O Miri mogu reći sve najbolje – istakao je Gobac.

"Gazda" Zagreba ispričao i koliko je povezan sa Borcem, odnosno Banjalukom.

- Moj vjenčani kum je Zrinko Tutuć, a njegov otac Tone je bio predsjednik Borca. I te kako smo mi povezani. Da ne govorim onda da smo iz Borca doveli Patrika Čavara, kojeg je Borac prvo uzeo Metkoviću, Pipeta Smajlagića, pa pokojne Istoka Puca i Zlatka Saračevića...- naglasio je Gobac.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana