Zlatko Jovanović, novi trener Honveda, za “Glas Srpske”: Afirmacija mladih prije rezultata

Milan Zubović
Zlatko Jovanović, novi trener Honveda, za “Glas Srpske”: Afirmacija mladih prije rezultata

BUDIMPEŠTA - Korak naprijed u trenerskoj karijeri napravio je Zlatko Jovanović. Nakon dvije sjajne sezone u slovačkom Komarnu preuzeo je mađarski Honved sa kojim je potpisao ugovor na jednu plus jednu sezonu.

To će mu predstavljati novi veliki izazov, a prošle sezone stigao je do finala plej-ofa nacionalnog prvenstva, dok je igrao i Fajnal for Alpe Adrija kupa.

- Rastanak sa Komarnom bio je emotivan jer sam sa timom ostvario dobre rezultate, ali bilo je vreme za korak napred. Honved je ozbiljan klub, dok je mađarska liga mnogo jača od Slovačke. Ekipa iz Budimpešte je veliko ime mađarske košarke, veliko sportsko društvo i jedna od tri najveće nacionalne akademije, uz Debrecin i Pečuj, tako da je super što sam tu među njima - rekao je Jovanović za “Glas Srpske”.

Jedan od ključnih ljudi u klubu je možda i najpoznatiji mađarski košarkaš posljednjih godina Marton Bader, a ulogu koordinatora selekcija ima bivši član Borca iz Banjaluke Dragan Aleksić.

- Bader je pratio moj rad u Komarnu pa mi je ponudio ugovor, koji sam prihvatio jer mi i supruga delimično živi u Budimpešti. Aleksića znam odranije, a obojica smo igrali za Slobodu i Borac. On je sada koordinator svih omladinskih selekcija i biće jedan od savjetnika u klubu. Veliko je košarkaško ime u Mađarskoj i insistirao sam da bude tu kada dođem - istakao je Jovanović.

Zanimljivo je da ambicije kluba nisu prvenstveno vezane za rezultat ekipe, već razvoj mladih igrača.

- Honved nije kao ostali klubovi i baziran je na razvoju igrača u mlađim kategorijama. Imamo veliki broj reprezentativaca u omladinskim selekcijama koje želimo da promovišemo u prvi tim i da oni kasnije naprave velike karijere. Igraćemo ligu sa tri stranca u ekipi iako je dozvoljeno pet, ali ne želimo da uzimamo mesta našim talentovanim momcima, već da im pružimo priliku za napredak. Rezultat nije primarni cilj, ali ćemo pokušati da spojimo u jedno dobre igre i razvoj igrača, jer se na kraju sezone ipak gleda to šta smo napravili. Opstanak ne sme doći pod znak pitanja - naglasio je Jovanović.

Smanjenje broja stranaca vjerovatno znači i rastanak sa srpskim košarkašem iz Trebinja Stefanom Mijovićem.

- Mijović je odigrao dve odlične sezone, ali još ne znamo njegov status. Videćemo šta će biti sa strancima - dodao je Jovanović.

Priznao je da slabo “divani mađarski”.

- Jako slabo pričam mađarski jer je jedan od najtežih jezika na svetu. Sigurno je da ću sada napredovati jer će mi supruga pomoći mada i ona ne govori baš najbolje mađarski iako je polu-Mađarica - rekao je Jovanović.

Kamp

Sedmu godinu zaredom Jovanović je organizator košarkaškog kampa koji će ove godine okupiti oko 300 dječaka u Novom Bečeju, gdje je on rođen.

- Nastavljamo jako dobru priču i biće noviteta ove godine jer planiramo saradnju sa jednom školom košarke. Radimo i borimo se na radost svih naših polaznika - rekao je Jovanović.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana