Zeljković: Pričao sam sa Lalatovićem i nije ponudio ostavku

Darko Pašagić
Zeljković: Pričao sam sa Lalatovićem i nije ponudio ostavku

TORŠAVN - Fudbaleri Borca eliminisani su sa evropske scene kada su se tome najmanje nadali, a prejaki za njih su bili amateri sa Farskih ostrva.

Iako za mnoge fudbalski anonimusi igrači B36 iz Toršavna u revanš susretu pokazali su kako se igra i bori za svoj grb, klub i grad. U drugih 90 minuta ušli su sa minusom od dva gola (0:2 iz prvog meča), ali to ih nije obeshrabrilo da u svim elementima nadvise prepotentne banjalučke zvijezde, kojima je sada najveći krivac za poraz sudija Jonas Janovič iz Estonije. Poslije 90 minuta stigli su do pobjede od 3:1, a taj rezultat sačuvali su i u produžetku. Potom su bolji miljenici sreće sa "bijele tačke" i poslije penal lutrije slavili su sa 4:3 (ukupno 7:6).

Prije evropske odiseje iz "Platonove" su najavljivali ubojit, moderan i napadački fudbal, a u Toršavnu su viđeni jad, tuga i čemer što je sigurno veoma daleko do obećanog.

Iako su i u prvih 90 minuta, kada su stigli do dva gola viška, Banjalučani djelovali nekako izgubljeno na terenu, sve pristalice "crveno-plavih" boja nisu mogli ni da pomisle da će "velikan iz Platonove" pružiti u revanšu još očajniju partiju. Da li je razlog za to loše odrađen pripremni ciklus, neuigranost velikog broja novajlija u timu, kompletan novi stručni štab ili jednostavno potcjenjivanje protivnika teško je reći, ali je jasno da je Borac propustio priliku ne samo da se nađe u drugom kolu, već da ima realne šanse da se domogne i trećeg kruga kvalifikacija za Ligu konferencije. Naime, protivnik Faranima u drugoj rundi biće Tre Fiori iz San Marina, koji je i u revanšu savladao Folu Eš iz Luksemburga. Poslije 1:0, sada su slavili sa 3:1 i ostvarili za njih veličanstven uspjeh.

Vrijeme će pokazati da li su šef stručnog štaba Nenad Lalatović i četiri njegova pomoćnika bili idealno rješenje u ovom trenutku, kao i da li su pojačanja, koja su dovedena po želji harizmatičnog srpskog stručnjaka, bila u pravom smislu nešto što bi trebalo da donese prevagu u korist "crveno-plavih". Vrijeme će pokazati i da li je pogriješila uprava Borca, koja se lako odrekla usluga Donalda Molsa, Luke Cucina, Tonija Jovića, Milana Vušurovića, Ferhada Ajaza, a pogotovo Panajotisa Moraitisa.

Možda će se još jednom potvrditi i nepisano pravilo da stručnjacima iz Srbije baš i ne "cvjetaju ruže" kada sjednu na klupu Borca, još od vremena Vladice Popovića, koji je u sezoni 1990/91 sa Borcem osvojio četvrto mjesto u Prvoj saveznoj ligi Jugoslavije iza Crvene zvezde, Dinama i Partizana.

Uglavnom dan poslije utakmice muk na Gradskom stadionu. Stručni štab i igrači nisu bili dostupni za medije, vjerovatno i sami svjesni da nemaju šta pametno reći. Jedini voljan za priču bio je potpredsjednik Borca Bogoljub Zeljković.

- Poraz koji boli i koji nismo očekivali. Imali smo prednost i upozoravali smo igrače da ne smije doći do opuštanja. Oni jesu amateri, ali danas svako igra fudbal. Jeftino smo primili golove nakon naših grešaka, a poslije smo imali šanse koje nismo iskoristili i to je to. Sada se okrećemo prvenstvu i trener Nenad Lalatović i igrači imaju našu apsolutnu podršku. Imali smo malo vremena da se sve kockice uklope, jer smo doveli dosta pojačanja. Lalatović nema čarobni štapić. Kažem vjerujemo njemu i igračima. Vidio sam da ima dosta negativnih komentara kako medija tako i navijača, ali pozivam sve na strpljenje. Svi smo nezadovoljni, svima nam je teško, ali moramo da dignemo glavu i nastavimo da radimo. Imaćemo sastanak sa igračima i trenerom, ali ne očekujem neke bitne promjene. Vidjećemo da li će biti kazni. Pričao sam sa trenerom i nije ponudio ostavku. Čak i da jeste, ona ne bi bila prihvaćena. Od kada je došao u klub vide se pozitivne promjene i treba nam još vremena da sve uklopimo kako treba - naglasio je Zeljković.

Šta će poslije svega biti ostaje da se vidi, a armiji navijača banjalučkog kluba ostaje da vjeruju u onu narodnu "prvi mačići se u vodu bacaju". Da li će biti tako znaće se već u ponedjeljak kada Borac u prvom kolu Premijer lige BiH gostuje kod debitanta u eliti, Sloge iz Doboja, a ovaj susret igra se od 20 časova na stadionu "Dr Milan Jelić". Baš na onom istom na kojem je Borac u četvrtak, 21. jula, u drugom kolu kvalifikacija za Ligu konferencije trebalo da ugosti Tre Fiori.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana