Zbog ustaških uzvika kažnjen australski klub, dvojici navijača doživotna zabrana

Srna
Zbog ustaških uzvika kažnjen australski klub, dvojici navijača doživotna zabrana

SIDNEJ - Fudbalski klub hrvatskih iseljenika "Sidnej junajted" kažnjen je zbog ustaških povika navijača sa tribina, a dva navijača uhapšena su zbog nacističkog salutiranja i doživotno im je izrečena zabrana ulaska na stadion, prenose hrvatski mediji.

Zbog ustaških povika Australijski fudbalski savez kaznio je klub sa 15.000 dolara, a u slučaju da se ove stvari ponove klub "Sidnej" biće izbačen iz drugog ranga australijskog fudbala.

"Ponašanje navijača je bilo izrazito uvredljivo. Ako se ponovi tako nešto biće izbačen "Sidnej"", naveli su iz australijskog fudbalskog saveza.

Dvojica navijača su uhapšena zbog nacističkog salutiranja i doživotno im je zabranjen ulaz na stadione.

Dio navijača "Sidnej junajteda", kluba hrvatskih iseljenika u Australiji, na utakmici sa australijskim prvoligašem "Mekarturom", na tribinama je vikao "Za dom spremni" s visoko podignutom desnom rukom.

Australijski savez će novac uplaćen od kazne iskoristiti za edukativne programe i radionice kojima je cilj suzbijanje diskriminacije u australijskom društvu. Savez je postavio pet uslova klubu kojem prijete dodatne sankcije, čak i izbacivanje iz Australijskog kupa u slučaju da ti uslovi ne budu ispunjeni.

Uslovi se odnose na organizaciju antirasističkih radionica za zaposlene, volonterski rad u jevrejskim zajednicama, ali i propisivanje inicijative unutar kluba i davanje smjernica navijačima koji žele podržavati klub.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana