Završeno saslušanje Novaka Đokovića, suđenje zakazano za subotu u 23.30

G.S.
Završeno saslušanje Novaka Đokovića, suđenje zakazano za subotu u 23.30

MELBURN - Završeno je preliminarno saslušanje Novaka Đokovića, a suđenje je zakazano za subotu u 23.30 po srednjeevropskom vremenu, odSaslušanje Novaka Đokovića pred Saveznim sudom u Australiji povodom ponovnog oduzimanja vize biće održano u subotu, a kako je na pripremnom ročištu odlučeno Đoković treba da dostavi dokumentaciju do podne po lokalnom vremenu, dok tužilac ima rok deset sati duži rok.

Ročište koje je održano nešto iza ponoći prekinuto je zbog neslaganja o broju članova sudskog vijeća. Đokovićeva odbrana tražila je, zbog objektinosti tročlano vijeće, što ne prihvata državni tužilac, pa će odluka biti naknadno donijeta.

Sudija Dejvid O’Kalahan je ukazao na mogućnost da Đokovićevo saslušanje bude pred punim sastavom Saveznog suda u Melburnu, umjesto da ga sasluša jedan sudija.

„Sud u punom sastavu može se sazvati sutra ujutru”, rekao je sudija.

Kako je prenio specijalni izveštač RTS-a iz Melburna, u pitanju je čisto proceduralno ročište, uoči završnog ročišta koje je zakazano u subotu uveče po našem vremenu.

Đoković je pripremno ročište pratio iz kancelarije svojih branilaca.

Suđenje će biti održano u subotu 15. januara u 9.30 po lokalnom vremenu, a po srednjeevropskom u 23.30 po srednje evropskom vremenu.

Ministar za imigraciju Aleks Hok iskoristio je svoju ličnu moć da poništi vizu Novaku Đokoviću uz obrazloženje da je to „u javnom interesu Australije i u cilju zaštite javnog zdravlja”.

Njegovu odluku podržao je i premijer Skot Morison navodeći da je to učinjeno da bi se “zaštitile sve žrtve koje su Australijanci podnijeli tokom pandemije”. Nejasno je na koji način je Đoković „prijetnja po javno zdravlje” Australije kada je zdrav, dok su neki teniseri u međuvremenu dobili koronu.

Međutim, ono što javnost prije svega zanima je ko u ovom slučaju ima veću moć, odluka jednog ministra ili suda koji će je razmatrati.

U prvom postupku pred sudom u Malburnu Đokoviću je vraćena viza.

Ukoliko Savezni sud usvoji Đokovićevu žalbu i vrati mu vizu on će u ponedeljak nastupiti na Australija Openu u prvom kolu gdje ga čeka Miomir Kecmanović.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana