Zatvorene 28. Plazma Sportske igre mladih u Splitu: Oboren rekord, u planu širenje

Priredio: Darko Dragičević
Zatvorene 28. Plazma Sportske igre mladih u Splitu: Oboren rekord, u planu širenje

SPLIT - Svečanom ceremonijom na splitskoj Rivi zatvorena je 28. sezona Plazma Sportskih igara mladih koja je ove godine u Hrvatskoj, BiH, Srbiji i Sloveniji okupila više od 328.870 takmičara.

Najveća sportsko-amaterska manifestacija i ove je godine. uz takmičenja u 10 sportskih disciplina, održala i “Alta banka Sports day” s ciljem promocije sporta i sportskih vrijednosti, fer-pleja, inkluzije i tolerancije.

- Hvala vladama sve četiri zemlje što nas podržavaju i hvala svim sponzorima što zajedničkim snagama pružamo mogućnost djeci da im na Igrama sve bude potpuno besplatno, da se bave sportom, da se druže, šire toleranciju i fer-plej. Na kraju ove rekordne sezone želim da zahvalim djeci koja su učestvovala, koja su i razlog zašto Igre postoje i zbog kojih ćemo sve napraviti da se širimo i u druge zemlje - rekao je osnivač i predsjednik Igara Zdravko Marić. 

Takmičari iz Hrvatske, BiH, Srbije te Slovenije u Splitu su se takmičili u 10 disciplina: Koka-kola kupu, Pili turniru u malom fudbalu, Kinder džoj of moving u uličnoj košarci, Farmanova turnir u rukometu, m:tel turnir u odbojci, Tojota turnir u tenisu, Lutrija BiH turnir u stonom tenisu, JUB jupol turnir odbojci na pijesku, šahu, graničaru i atletici u sklopu m:tel Dana sporta i Moja kravica turnira.

Vrhunac takmičarskog dijela bila su velika finala Koka-kola kupa. Pobjednici najvećeg turnira u malom fudbalu u Evropi su ekipe iz BiH - FK Pirometal u muškoj i Radnik u ženskoj konkurenciji. Medalje najboljim ekipama i pojedincima dodijelili su fudbalske legende Aljoša Asanović i Igor Štimac, ministar sporta Sjeverne Makedonije Borko Ristovski, ministar sporta Srbije Zoran Gajić i osnivač i predsjednik Plazma Sportskih igara mladih Zdravko Marić.

Na svečanoj ceremoniji zatvaranja uz 824 učesnika Međunarodne završnice prisustvovali su i uvaženi gosti: Johanes Han, komesar Evropske komisije za budžet i administraciju, Kristofer Robert Hil i Džulija Hil, ambasador SAD u Srbiji, Zoran Gajić, ministar sporta Republike Srbije, Matjaž Han, ministar turizma i sporta Republike Slovenije, Jasna Duraković, ministarka obrazovanja i nauke FBiH, Borko Ristovski, ministar sporta Sjeverne Makedonije. Tu su bili brojni predstavnici glavnih  sponzora: Zoran Bogdanović, Frank O'Donel, Marsel Martin  (Coca Cola Hellenic Bottling Company),  Dora Strezova Nikolova, Gorica Stojković  (Coca Cola HBC Adria i Srbija),  Dragan Stajković, Ognjen Lazić, Ana Kovačević, Milica Šetka (Bambi a.d.), Adrian Ježina, Mislav Galer, Damir Vrsajković (Telemah Hrvatska), predsjednik Hrvatskog fudbalskog saveza Marijan Kustić, Arkadij Dvorkovič predsjednik Svjetske šahovske federacije, Erion Veliaj, gradonačelnik Tirane, Nikola Tacić (m:tel), Dženan Mulić i Vladimir Stojanović (Farmanova), Igor Manjić (Podravka BiH) i Matej Šušnjar (MCI Široki Brijeg). 

Proslavljeni sportisti Nemanja Vidić, Aleksandar Kolarov, Stipe Pletikosa, Milan Rapaić, Predrag Mijatović, Joško Jeličić, Igor Štimac, Aitor Karanca, Mehmed Baždarević, Barbara Matić, Andreja Leški, Larisa Cerić, Tijana Bogdanović i Valent Sinković su dodatno uveličali završnicu.

Uz spektakularni vatromet, muzičke i plesne priredbe, program je nastavljen dvočasovnim koncertom mladih i talentovanih pjevača Martina Kosovca, Ane Širić, Sergeja Božića i Natali Radovčić te sjajne kantautorke Marije Mirković.

Svečana ceremonija proglašenja ambasadora održana je u Hrvatskom domu uz prisustvo sportista, osoba iz političkog i javnog života ove četiri zemlje. Video-porukom novim ambasadorima obratio se i Aleksander Čeferin, predsjednik UEFA i ambasador SIM-a. 

- Nije bitno je li amaterski, profesionalni sport, sport promoviše ono najbolje i najljepše, i važan je za razvoj djece, za karakter, za budući život. Sportske igre mladih su pravi put, jer ovaj projekat je glas koji se čuje daleko. Djecu ne možete prevariti, osjećaju emociju i upravo je to ono čega se ja sjećam kad sam bio učesnik sa deset godina. A sada je na meni da promovišem ono najbolje, što sam naučio na Igrama i da edukujem našu djecu za bolju budućnost - rekao je Šime Vrsaljko kojem je plaketu uručio Nemanja Vidić.  

Pored toga, održana su i takmičenja u šahu gdje su učestvovali brojni gosti predvođeni predsjednikom Svjetske šahovske federacije te brojnim velemajstorima. 

Prokurative su postale teren za atraktivan revijalni turnir u graničaru, na kojem su se gosti Plazma Sportskih igara mladih prisjetili djetinjstva. Zajedno s mladim sportistima odigrali su poznatu igru, a događaj je okupio poznate ličnosti iz regije koje su, uz mnogo smijeha i zabave, ponovno doživjele radost igre iz djetinjstva. Tako su u timu BiH zaigrali Jasna Duraković, ministarka obrazovanja i nauke FBiH, te sportisti Larisa Cerić, Mehmed Baždarević, Aitor Karanka i glumac Zenit Đozić. 

Plazma Sportske igre mladih najveća su sportsko-amaterska manifestacija u Evropi, sve aktivnosti i takmičenja od prve do finala u potpunosti su besplatni, a tokom 28 godina okupile su više od 3.088.000 djece i mladih.

Uvijek uz djecu

Dugogodišnji ambasador SIM-a Johanes Han, komesar Evropske komisije za budžet i administraciju, dobrodošlicu na Sportske igre mladih zaželio je Aleksandru Kolarovu: 

- Drago mi je da ove generacije imaju šansu da učestvuju na Sportskim igrama mladih. Upornost, radost i iskrenost koju djeca imaju su nešto što nama starijima mogu pokazati, a mi sa svojim iskustvom moramo im pomoći da nastave tim putem. Kao novi ambasador biću im na raspolaganju da novim generacijama usadimo da se bave sportom, ali prije svega da budu dobri ljudi.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana