Zašto je Superboul Amerikancima poput nacionalnog praznika

Tanjug
Zašto je Superboul Amerikancima poput nacionalnog praznika

VAŠINGTON - Čuveni Superboul, finalna utakmica za ovogodišnji trofej lige američkog fudbala (NFL), biće odigran sutra, a boriće se branioci titule, igrači Kanzas Siti Čifsa i San Francisko Fortinajnersa.

Superboul iz godine u godinu potvrđuje da je jedan od najvažnijih sportskih događaja u SAD i za mnoge Amerikance je poput nacionalnog praznika.

Ovogodišnji meč između dvije najbolje ekipe NFL na stadionu u Las Vegasu biće prilika da se gledaoci širom SAD okupe i uživaju u sportu, ali i u nastupima poznatih muzičara na poluvremenu utakmice, kao i svemu što donosi atmosfera koja okružuje "spektakl nad spektaklima", prenosi Glas Amerike.

Prvi Superboul održan je 1967. godine i od tada je popularnost ovog događaja samo rasla, toliko da je u velikoj mjeri izašla van granica sporta, ali i Sjedinjenih Američkih Država i vjerovatno predstavlja jedan od najjačih izvoznih proizvoda Amerike.

Prema podacima NFL-a, prošle godine je samo minut prenosa Superboula gledalo više od 183 miliona ljudi u Americi.

-Kad već prodaju reklame za astronomske cene, oglašivači su počeli da ih prave specijalno za Superboul. Reklame su često zasnovane na temama oko fudbala. Bile su zaista spektakularne u smislu većeg budžeta, zanimljivije, pametnije, zabavnije i to je sve više počelo da se primjećuje - navodi profesorka Univerziteta Sirakjuz, En Ozborn.

Profesor Martin Konvej podsjeća da je bilo čak i rasprava u SAD da dan posle Superboula bude proglašen za praznik.

-To je zato što postoji toliko interesovanje i umor posle Superboul žurki i svih kulturoloških aspekata tog događaja. Bukvalno se ništa drugo ne dešava interesantno u ovoj zemlji tokom dana kada je Superboul. Sve ostale sportske lige se sklanjaju sa puta, ne takmiče se sa tim. Nema drugih velikih događaja. Superbol je postao više od igre - kaže Konvej.

Dugoočekivani meč između Kanzas Siti Čifsa i San Francisko Fortinajnersa biće prikazan u 190 zemalja, uz podsticaj američkog Stejt departmenta.

-U suštini cijeli svijet dobija pristup Superboulu - rekao je za Rojters izvršni potpredsjednik NFL Piter O'Rajli.

Koliko se u Americi priča o predstojećoj utakmici u Las Vegasu, toliko javnost posvećuje pažnju i vezi igrača Čifsa Trevisa Kelsija i muzičke superzvezde Tejlor Svift.

Sagovornici „Glasa Amerike“ ocjenjuju da će ova sportsko-muzička romansa doprinijeti još većoj popularnosti američkog fudbala i doneti novu dimenziju Superboulu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana