Zašto biste trebali piti vodu tokom cijeloga dana – 4 ključne prednosti

PR
Zašto biste trebali piti vodu tokom cijeloga dana – 4 ključne prednosti

Da biste sačuvali svoje zdravlje, morate kroz dan piti dovoljne količine vode. Posebno je potrebno naglasiti važnost konzumacije vode ujutro.

U ovom ćemo članku istražiti četiri razloga zašto biste trebali, ako to već ne činite, piti više vode. Prvi savjet koji ćemo vam dati jest da trebate piti vodu ujutro odmah nakon buđenja jer ćete tako imati dovoljno vode kroz cijeli dan.

Konzumiranje vode pomaže vam u koncentraciji

Lako ćete se usredotočiti na svoje dnevne zadateke i aktivnosti uzimate li puno tekućine kroz cijeli dan. Dokazano je da uzimanje vode poboljšava fokusiranost za 35 do 55 odsto. I stoga, bez obzira na to radite li uredski posao ili se bavite fizičkim aktivnostima, imat ćete velike koristi od konzumacije vode. To vrijedi i ako radite nešto zabavno poput igranja videoigara na igraćim konzolama ili igrate za novac u najboljim internetskim kladionicama.

Voda vam pomaže pri treninzima i vježbanju

Dehidracija ima negativan učinak na vaše mišiće, što znači da, ne pijete li dovoljno vode, nećete moći funkcionirati na željenom nivou. Takođe je važno uzeti u obzir činjenicu da se tokom vježbanja znojimo. Zato je važno uzimati dovoljno vode kroz cijeli dan da bismo sačuvali normalnu funkciju mišića i regulisali temperaturu tijela. Ako ne uzimate dovoljno vode, vaša bočica vode bit će vam najbolji prijatelj kad vam bude teško. Da biste imali dovoljno tekućine tokom treninga, trebate uzimati sportski napitak koji sadrži elektrolite i vodu.

Voda unaprjeđuje probavu

Popijete li čašu vode na prazan želudac, dodatno ćete povećati mogućnost ostvarenja koristi od uzimanja dovoljno tekućine. Na primjer, kod ljudi koji piju puno vode manje je vjerojatno da će doći do crijevnih upala. Bez obzira na to jeste li u prošlosti imali probavnih problema, trebate piti više vode ujutro.

Sjajna koža jedna je od koristi uzimanja dovoljno vode

Osim polijevanja svog lica toplom ili hladnom vodom radi otvaranja ili zatvaranja pora, uzimanje dovoljne količine vode pomaže u zadržavanju zdrave boje kože stoga što na taj način u kožne stanice pristiže dovoljno važnih hranjivih tvari te se pritom koža i obnavlja. Osim toga, poboljšaće se hidratacija kože, što će umanjiti vjerojatnost za pojavu suve i ljuskaste kože te pomoći u razvoju elastične kože. I zato, radi svojeg zdravlja, počnite odmah piti više vode.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana