Vlado Čapljić se biranim riječima oprostio od učitelja Ivice Osima: Autoritet mekog srca

Dejan Marić
Vlado Čapljić se biranim riječima oprostio od učitelja Ivice Osima: Autoritet mekog srca

BANjALUKA - Ivica Osim je bio fudbalska ikona i inspiracija, trener ispred svog vremena, naizgled strog, a zapravo mekog srca i slobodnog duha, sa jedinstvenim smislom za humor.

Ovako je Štrausa ili Švabu, kako vam je draže, koji je u nedjelju preminuo u 81. godini života nakon duge i teške bolesti, opisao njegov učenik Vlado Čapljić, proslavljeni as Željezničara, Partizana, Dinama...

Osim je iza sebe ostavio bogatu zaostavštinu kao igrač, trener i funkcioner. Branio je boje Željezničara, Cvolše Bojsa, Strazbura, Sedana i Valensijena. Svog Želju je sa uspjehom predvodio sa klupe, granice je nastavio da pomjera sa Partizanom, reprezentacijom Jugoslavije, Panatinaikosom, Šturmom, DžEF junajtedom i japanskim nacionalnim timom. Uz to, u Fudbalskom savezu BiH je napravio revoluciju spasivši ga FIFA suspenzije.

I gdje god da je igrao i stvarao, Štraus je oduševljavao. Zato je vijest o njegovoj smrti na svim meridijanima primljena sa tugom i gorčinom.

- Odlazak Ivice Osima je veliki gubitak za fudbal. On je bio ikona koje je inspirisala sve, igrače na terenu, trenere, funkcionere... Ovo je udarac za njegov Željezničar, ali i za kompletan region - izjavio je Čapljić.

Karijera našeg sagovornika je protkana sa Osimovom. Kada je Štraus počinjao trenersku karijeru, Čapljić se probijao kao golobradi mladić. I šansu mu je na “Grbavici” dao upravo legendarni stručnjak.

- Švabo je na klupu Želje došao 1978. godine, kada se klub vratio u Prvu ligu. Debitovao sam kod Osima i sve što mi se dešavalo kasnije vezano je za njega. Dao mi je šansu kao klincu, imao sam samo 16 godina i u tom vremenu to je bila velika injekcija za dalje. Neizmjerno sam mu zahvalan na tome - dodao je Čapljić podsjećajući da je sa Osimom sarađivao i na putu do olimpijske bronze na Igrama u Los Anđelesu.

Proslavljeni as je dodao da je Osim imao specifičan način komunikacije i odnos sa igračima koji se sa strane možda činio prestrog. Pa ipak, nije bilo tako:

- Nekome ko mu nije bio blizak i ko nije provodio puno vremena sa njim, Ivica je možda djelovao kao arogantan. On jeste bio autoritet, ali je imao i meko srce, slobodan duh i specifičan smisao za humor. Bilo mi je drago kada me je posjetio na jednoj utakmici u Istočnom Sarajevu. Bio sam tada trener Slavije, on je došao na meč protiv Širokog, nakon čega smo sjeli i baš se ispričali.

Za kraj, Čapljić je poručio da je Osim bio trener ispred svog vremena, jer je još prije 30, 40 godina zagovarao fudbal kakav se danas igra.

- Uvijek je težio nadigravanju, a rezultati su dolazili iz toga. On kao trener i mi kao igrači zajednički s­mo napredovali i gradili ozbiljne karijere. Na svom putu od Željezničara, preko Partizana, reprezentacije Jugoslavije, PAO-a, Graca i Japana možda nije bio najatraktivniji. Međutim, Osim je dobijao mnoge ponude, a birao je samo one koje su mu odgovarale - zaključio je Čapljić.

Oproštaji

Od Ivice Osima oprostili su se i opraštaju se savezi, klubovi, stručnjaci... Iz Fudbalskog saveza BiH su poručili kako su izgubili velikog prijatelja, iz njegovog Želje je stigla poruka da će “slaviti njegovo ime dok u njima srce bije”, dok se od Štrausa oprostilo i rivalsko Sarajevo. Selektor Srbije Dragan Stojković je ustvrdio kako će Mundijal 1990. pod Švabinom dirigentskom palicom vječno pamtiti, kapiten te ekipe Zlatko Vujović je poručio da je Osima doživljavao kao drugog oca, a predsjednik FS Japana Kozo Tašima je istakao da se “moli za čovjeka koji je imao izvrsnu sposobnost da shvati igrače”.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana