Vladimir Vranješ, rukometaš njemačkog Veclara: Bundesliga stvarno najbolja

Darko Dragičević
Vladimir Vranješ, rukometaš njemačkog Veclara: Bundesliga stvarno najbolja

Prelazak u njemački Veclar kruna je izuzetno uspješne karijere banjalučkog rukometaša Vladimira Vranješa. Njegova želja da nastupi u najjačem rukometnom prvenstvu je ostvarena, a prvi utisci o takmičenju prevazišli su sva očekivanja.

Vranješ je tokom karijere s puno uspjeha nastupao u BiH, zatim u Španiji, Mađarskoj, Bjelorusiji i Portugaliji. Igrao je i najkvalitetnija evropska takmičenja, ali ističe da je Bundesliga ipak nešto posebno.

Rukomet je među najpopularnijim sportovima u Njemačkoj, tako da je gledanost i posjećenost mečeva na visokom nivou.

- Bundesliga je stvarno najbolja na svijetu. Tek kad dođeš ovdje i osjetiš na koji način se sve radi i kako prave spektakl od svakog meča jasno je zašto je rukomet toliko popularan u Njemačkoj. Sve je pod konac, tačno se zna u minut svaki segment pred i nakon meča. Svi mečevi se prenose uživo, a tu je i studio pred utakmice, izjave aktera, nagrada za publiku. Marketinški liga je sjajno praćena i kroz društvene mreže tako da je sve na najvišem nivou. Za Nijemce je ovo sjajan provod, pored dešavanja na terenu imaju brojne zanimacije i mimo parketa i ne čudi što su dvorane pune - istakao je Vranješ.

Banjalučanin ističe da je znao šta ga očekuje i da se nije plašio izazova, ali da je tek na parketu osjetio koliko je prvenstvo teško.

- Igrao sam protiv njemačkih timova u evropskim takmičenjima tako da sam znao šta me očekuje. Bio sam spreman na izazove, ali sam tek u mečevima stekao stvarnu sliku o kvalitetu lige. Samo Liga šampiona može da im parira po intenzitetu mečeva. Želio sam da igram protiv najboljih rukometaša na svijetu i to mi se ostvarilo. Prvenstvo je veoma izjednačeno, zaista svako svakog može da pobijedi. Tako je razlika između šestog i 16 . na tabeli samo pet bodova. Mečevi su izuzetno naporni i ne mogu da se uporede ni s jednom drugom ligom na svijetu. Igra se brzo, atraktivno i nije čudno da ima toliku popularnost. Drago mi je što sam ostvario želju da igram u Bundesligi - dodao je Vranješ.

Njegov tim Veclar se prošle godine borio za opstanak. Ove sezone su takođe loše krenuli, a nekoliko je razloga za to.

- Start prvenstva je bio loš. Doživjeli smo četiri poraza, a u igri se osjetio grč. Kao da su igrači koji su se prošle sezone borili za opstanak imali, da je tako nazovem, traumu zbog loših rezultata. Uz to imamo novog trenera i tim tako da nam je trebalo vremena da se uigramo. Kako je prvenstvo odmicalo zaigrali smo puno bolje, uspjeli smo da ostvarimo neke važne pobjede i krenemo ka sredini tabele što je i cilj kluba. Pobjede su vratile samopouzdanje ekipe i odmah se dodatno podigla atmosfera. I sam sam imao problema s lakšom povredom, a nakon oporavka sam zaigrao na očekivanom nivou i želim dati pun doprinos kako bi ekipa napravila što bolje rezultate - poručio je rukometaš za “Glas Srpske”.

Najbolji golgeterski učinak imao je na meču protiv Gumerzbaha kada je postigao pet golova, a na drugoj strani je bio golman Tibor Ivanišević.

- Sigurno da je to bio moj najbolji meč u dosadašnjem dijelu sezone. Nakon meča vidio sam se sa Tiborom, tako da smo naravno malo pričali i o Borcu za koji je igrao. Ivaniševiću je Banjaluka ostala u najljepšoj uspomeni.

Jedino na šta je Vranješ trebalo da se navikne jeste specifično navijanje na mečevima rukometne Bundeslige.

- To je jedina stvar koja mi je na početku smetala, ta jednolična buka. Uvijek volim igrati pred punim tribinama, ali trebalo mi je vremena da se priviknem na taj zvuk klepetaljki i bubnjeva. Za njih je ovo zabava. Dođu, navijaju, druže se - ističe pivot.

Tokom karijere Vranješ je igrao u šest različitih država pa ističe koje su to specifičnosti u najboljim ligama.

- Definitivno Nijemci igraju veoma brz rukomet u kojem nema stajanja, igra se oštro, kost u kost. Nema popuštanja, iz dobre odbrane se nastoji što prije do gola. Španci su tu puno više posvećeni taktici, dok je kod Nijemaca brzina i izdržljivost ipak glavna. Više se trenira - dodaje Vladimir.

Veliki trag u Veclaru ostavili su i Vladimir Petković i Nebojša Golić. Vranješ nastavlja njihovim stopama, a ističe da se lako snašao u ovom gradu.

- Odlično mi je u Veclaru, to je gradić sa nekih 70.000 do 80.0000 stanovnika, ima sve što je potrebno. Posebno mi je drago što je mirno, puno parkova tako da s porodicom imam vremena prošetam. Tu su i veći gradovi na promjer Gisen, a blizu je i Frankfurt kad poželimo nešto više. Važna mi je i blizina Dortmunda, zbor porodice i zbog letova za Banjaluku - dodao je bivši reprezentativac.

Privikavanje na novu sredinu olakšao je i dolazak reprezentativca Srbije Nemanje Zelenovića.

- U klubu je inače prava balkanska kolonija tako da je sve olakšalo privikavanje. Sa Zelenovićem se najviše družim jer su nam i djeca u sličnom uzrastu, tako da se sad porodično okupljamo i družimo i odmah je sve lakše. Što se tiče jezika idem na njemački dva puta sedmično i veoma sam zadovoljan. Već sam naučio dovoljno da se mogu snalaziti tokom igre i one osnove koje su mi potrebne za život. Trener govori na njemačkom tako da nastojim da što prije naučim većinu stvari kako bih još bolje razumio zahtjeve u igri - rekao je na kraju Banjalučanin.

Drago mi je zbog Borca

Vranješ i u Njemačkoj prati nastupe Borca koliko mu to obaveze dozvoljavaju.

- Gledao sam nekoliko utakmica i drago mi je što je ekipa na prvom mjestu. Pratio sam derbi protiv Izviđača koji je baš bio dobar i žao mi je što su propustili šansu da slave. Smailagić je zaista dobro posložio ekipu i to me raduje. Vidim i da su fudbaleri prvi kao i rukometašice što je svakako za pohvalu. Želim im sve najbolje i da titule dođu u Banjaluku, to bi im sigurno mnogo značilo - rekao je Vranješ.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana