Vladimir Pudar, trener Košarkaškog kluba Ruki iz Banjaluke: Afirmacija uz stručan rad

Milan Zubović
Vladimir Pudar, trener Košarkaškog kluba Ruki iz Banjaluke: Afirmacija uz stručan rad

BANjALUKA - Košarkaški klub Ruki iz Banjaluke posvećen je radu sa mlađim kategorijama, kako u konkurenciji dječaka, tako i djevojčica.

Iako bilježe dobre rezultate posljednjih godina, u klubu nisu zadovoljni odnosom nadležnih institucija prema njima jer smatraju da zaslužuju više pažnje pošto se bave društveno korisnim radom. Jedan od trenera Rukija Vladimir Pudar istakao je da se svakodnevno susreću sa brojnim problemima.

- Svaki dan mukotrpno radimo i imamo želju da afirmišemo žensku košarku po kojoj je Banjaluka ranije bila prepoznatljiva, a sada je stanje, slobodno mogu reći, katastrofalno. I pored velikog truda i dobrih rezultata koje bilježimo slaba je zainteresovanost nadležnih institucija koje nemaju sluha da nam pomognu. Zato imamo situaciju da nam talentovana djeca rano odlaze dok se klubovi gase ili rade na minimumu svojih mogućnosti jer nemaju uslova da naprave iskorak - izjavio je Pudar za “Glas Srpske”

Prema njegovim riječima rijedak su primjer dobro popunjenih ekipa u mlađim kategorijama.

- Imamo šest škola košarke u različitim banjalučkim osnovnim školama gdje okupljamo više od 400 dječaka i djevojčica. Oni zajedno treniraju do desete ili 11 godine kada pravimo selekciju. Sada nam se pridružio nekadašnji košarkaš Borca i mnogih klubova u inostranstvu Nebojša Pavlović koji će trenirati grupu dječaka. Cilj nam je afirmacija i okupljanje dječaka i djevojčica, jer talenata ima i oni ne mogu da nestanu. Ipak, potreban je stručni rad kao i bolji odnos kompletnog društva i institucija od kojih nismo dobili ni marku što nas boli jer jednostavno rad, trud i zalaganje našeg, ali i ostalih klubova, niko vidi. Malo ko nas pomaže iako je to briga društva - istakao je Pudar.

Rezultati nisu izostali ni ove, a ni prošle godine.

- Prošle godine sa grupom mlađih pionirki bili smo treći na prvenstvu Republike Srpske, a ove smo sa pionirkama, koje su 2008. i 2009. godine bili prvi u Srpskoj. Naša igračica je i Milica Bosnić koja je postala reprezentativka BiH dok je mnogo drugih djevojčica bilo na kontrolnim treninzima selekcije Republike Srpske. Milica Bosnić je izašla kao reprezentativka BiH - dodao je Pudar.

Savez

Pudar nije zadovoljan odnosnom nadležnog Saveza prema klubu.

- Neadekvatno ponašanje Saveza prema ženskoj košarci gdje bi se više pažnje moglo posvetiti okupljanju talentovane djece i njihovoj boljoj afirmaciji. Na primjer, Savez je mogao da organizuje put u Ljubljanu na Evropsko prvenstvo koje je­ održano ove godine pa da ta djeca iz prve ruke vide kako je igrati na velikom takmičenju - rekao je Pudar.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana