Vladimir Cupara, golman rukometne reprezentacije Srbije, za “Glas Srpske”: Prvo da povedemo protiv Alžira...

Dušan Repija
Vladimir Cupara, golman rukometne reprezentacije Srbije, za “Glas Srpske”: Prvo da povedemo protiv Alžira...

Punih 11 godina prošlo je od posljednje medalje rukometaša Srbije na velikom takmičenju, a u predvečerje Svjetskog prvenstva u Poljskoj i Švedskoj klima u javnosti je vrlo povoljna. Najboljem se nada i golman Vladimir Cupara, ali u maniru iskusnog igrača razmišlja zrelo ne želeći da se razmeće obećanjima.

Jasno je da su “orlovi” u posljednje dvije godine napravili džinovski korak naprijed i uhvatili priključak za reprezentacijama koje su godinama u vrhu. Neke su i pobjeđivali, od nekih gubili, ali je u oba slučaja utisak da mogu sa svima i da je napredak u načinu igre nedvosmisleno vidljiv. Zato je letvica očekivanja značajno podignuta, a u skladu sa onim što je u našim genima mnogi su je već postavili na pobjedničko postolje.

-  S obzirom na to da mi je ovo peto veliko takmičenje, poučen iskustvom za mene bi uspeh bio pobeda nad Alžirom u prvom kolu. Možda zvuči kao fraza, ali ništa ostalo me ne zanima. Bio bih srećan kada bismo odbranili prvi napad ili poveli sa 1:0 i da sa tim golom viška igramo celi meč. Poznavajući naš mentalitet stvarno razmišljam na taj način i mislim da je to ispravno. Ne smemo da gledamo mnogo unapred! Svesni smo da su očekivanja veća nego prošlih godina što je normalno. Bitno je da znamo da možemo mnogo, da živimo za trenutak i ne razmišljamo previše daleko. Posle Alžira ide Nemačka, pa Katar... Svaki minut i svaki gol su bitni - trezveno rezonuje Cupara.

GLAS: Vjerujete li da možete obradovati naciju?

CUPARA: Ne znam tačnu definiciju reči “obradovati”, ali mogu da obećam da ćemo se truditi da igrom, ponašanjem, odnosom prema svetom dresu, borbenošću i na kraju rezultatom to uradimo. Napredujemo iz treninga u trening, ne plašimo se nikoga i ništa nas ne zanima osim te prve utakmice.

GLAS: Većina vas je u najboljim igračkim godinama, imate iskustva i znate kako treba da priđete nastupu na velikom takmičenju. Koliki je to plus?

CUPARA: Delim vaše mišljenje da smo iskusni i da su se kockice sklopile. Imamo i mladih momaka u timu, ali oni se ponašaju kao da su tu deset godina. Shvatili su obaveze kako treba, odlično se uklopili, tako da znamo šta nam je cilj kao grupi.

GLAS: Prošlog ljeta tadašnji direktor reprezentacije Ratko Nikolić je za “Glas Srpske” otkrio da ste se vi igrači samoinicijativno okupili usred odmora od naporne sezone.

CUPARA: Da. Bilo je to druženje za pamćenje. Ilija Abudović je dao ideju, sa oduševljenjem smo je prihvatili. Okupili smo se usred leta, što se kaže proslavili život i što imamo priliku da se družimo. To je pokazatelj onoga što svi izjavljujemo već duže vreme - ne ponašamo se kao da smo primorani da budemo zajedno već to osećamo i želimo. To je osnovni preduslov za uspeh!

GLAS: S obzirom na to da je Dejan Milosavljev najvjerovatnije izgubljen za prvu fazu prvenstva, možda i za cijelo, osjećate li dodatni pritisak?

CUPARA: Mnogo će nam nedostajati Deki. Zajedno smo u reprezentaciji već deceniju, prijatelji smo van terena i sjajno se nadopunjujemo. Sigurno bi meni i Milanu Bomaštaru značilo da je sa nama jer mi golmani umemo jedan drugom da čuvamo leđa, ali šta je tu je... Lično ne osećam dodatni pritisak, spreman sam i verujem u dobre stvari. Sa druge strane, doza nekog tereta kod svih sigurno postoji jer da nije tako verovatno se ne bismo ni bavili rukometom. Posebno ga osećamo u dresu sa državnim grbom, on je privilegija koju malo ljudi može da oseti.

GLAS: Dragan Škrbić je nedavno rekao da su španski stručnjaci osim primata koji drže gledajući rezultate, najbolji i u radu “na daljinu”, da ekipe napreduju i sazrijevaju čak i kada nisu na okupu. Osjećate li da je to tako od dolaska Tonija Đerone?

CUPARA: Da, to je apsolutno tačno. Španci su vodeći prema svim parametrima, a o Toniju imam samo reči hvale. Veliki je stručnjak i veliki čovek.

GLAS: Da li je naučio nekoliko riječi na srpskom?

CUPARA: Nije, jer je stvarno premalo vremena u Srbiji. Ali je upoznao naš mentalitet i kulturu. Vrlo je otvoren, svideo se i njemu naš pristup, nedavno je posetio Hram Svetog Save. Oduševljen je našim običajima i tradicijom. Od prvog dana se videlo da nije neko ko je došao da odradi posao, već da želi da se sjedini s nama, razume nas i da na osnovu toga gradimo odnos, poverenje i rezultate.

Testiranja

GLAS: Svjetska rukometna federacija nije odustala od testiranja na virus korona ni pred ovo prvenstvo. Razmišljate li o tome?

CUPARA: Apsolutno ne! Prošlog januara bilo je grozno na Evropskom prvenstvu. Imali smo 17 pozitivnih igrača, neko se vratio tokom prvenstva, neko ne. Nismo se snašli u svemu tome, ali ove godine je mnogo normalnije. Znam da svi imamo sertifikate, svi smo vakcinisani, ne želim da razmišljam u tom pravcu da će neko biti pozitivan. Čak sam čuo da će možda i odustati od testova...

Divi se Saviću

GLAS: Koliko ste naučili iz predavanja legendarnog vaterpolo stručnjaka Dejana Savića?

CUPARA: Nemam reči kojima mogu da opišem koliko se divim tom čoveku. Bila je jako lepa atmosfera, neverovatan je lik, osoba za poželeti za ovakav vid predavanja. Upijali smo sve šta nam je govorio. To su detalji koje ne može niko da vam otkrije osim osobe koja je osvojila sve. Mnogo smo bogatiji posle druženja s njim pa ostaje samo da se nadam da ćemo primeniti neke male tajne koje nam je otkrio.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana