Vladimir Branković: Na Skupštini svi dokazi o poslovanju

Darko Dragičević
Vladimir Branković: Na Skupštini svi dokazi o poslovanju

BANjALUKA - Upravni odbor rukometnog kluba Borac “m:tel” će na današnjoj sjednici Skupštine (13 časova) upoznati delegate o razlozima ponuđene ostavke, kao i o svim novčanim sredstvima koja su im dodijeljena u proteklim godinama od institucija, kao i načinu njihovog trošenja.

Direktor kluba Vladimir Branković koji je takođe ponudio ostavku navodi da želi da demantuje sve lažne informacije koje se plasiraju u javnost.

- Na sjednici Skupštine kluba će jasno da se vidi koliko smo novca dobijali od institucija na osnovu redovnih programa, podrške projektima i rezultatima i na šta smo trošili ta sredstva. Želimo da prekinemo spekulacije o zloupotrebi sredstava i da otklonimo sve dileme - naveo je Branković.

Direktor ističe da je nekoliko puta vršena inspekcijska kontrola poslovanja kluba i da nije pronađeno ništa nezakonito.

- Kako bi pokazali ozbiljnost angažovali smo nezavisnu revizorsku kuću koja je ispitala poslovanje kluba i dala nam pozitivnu ocjenu i to ćemo da pokažemo na Skupštini. Takođe, bila je i inspekcija Uprave za indirektno oporezivanje koja je kontrolisala rad kluba i nije pronašla nepravilnosti. Uz to izvještaj će da podnese i Nadzorni odbor. Time želimo da demantujemo sve priče o nenamjenskom trošenju sredstava i nezakonitih radnji. Sve te priče su neistinite i samo štete klubu - dodao je Branković.

Direktor kluba je zatim objasnio kako je došlo do trenutnih dugova.

- Upravni odbor, koji volonterski radi svoj posao, obezbijedio je kvalitetan stručni štab, vrhunske uslove, dobar igrački kadar. Ostali smo bez obećane podrške što je dovelo do dugovanja prema igračima i stručnom štabu. Zbog toga smo ponudili ostavke. Naše stolice nisu bitne. Ko god može da ponudi kvalitetno rješenje dobro je došao u upravu kluba. Pisali smo predsjedniku Republike Srpske Miloradu Dodiku, premijeru Radovanu Viškovićiu i gradonačelniku Banjaluke Drašku Stanivukoviću da vidimo može li se pronaći rješenje - navodi prvi operativac kluba.

Branković dodaje da je bez podrške nadležnih nemoguće ostvariti vrhunske rezultate.

- Borac može da funkcioniše i sa manje sredstava, ali tad je jasno da se od ekipe ne mogu očekivati vrhunski rezultati i borba za trofeje, kao ni okupljanje velikog broja članova u omladinskim selekcijama. Davanje u sport nije bacanje novca, već stvaranje zdravije nacije. Dovoljno je  vidjeti kolika je podrška Srbije za RK  Vojvodinu i kako je to dalo rezultat. Bez novca je nemoguće sačuvati svog igrača ili dovesti kvalitetne igrače jer oni imaju cijenu. Nije bitno da li igrate u BiH, Njemačkoj, Španiji cijena je svugdje ista - poručio je Vladimir.

U klubu pozivaju da se donese strategija razvoja sporta.

- Republika Srpska mora jasno da odredi šta je prioritet u sportu i šta bi trebalo da se postigne. Imamo previše klubova na teretu države. Malo je novca u budžetu da se pomaže svima. Treba se odvojiti profesionalni od rekreativnog sporta i njihovim manifestacijama koje troše znatna sredstva. Ovako ne ide. Daj da odlučimo šta je prioritet, šta ima tradiciju i kvalitet za Evropu. Ako je to rukomet onda ga treba pomoći na pravi način. Ako nije onda se treba reći, da klubovi ne računaju na podršku te da se preorijentišemo na školski i amaterski sport - jasan je direktor koji je istakao jedan podatak.

- RK Borac je jedini živi evropski šampion u Republici Srpskoj i BiH, a pored toga je klub koji nije vršio bilo kakve preregistracije, nego funkcioniše po prvoj registraciji iz 1950. godine. Nismo bježali od dugovanja, već smo uzimali kredite da isplatimo dugove, a iste smo uspješno vratili. Nismo gasili klub dodavali slovo u nazivu, kako bismo izbjegli obaveze. Borac mora da živi bez obzira ko je u njemu, Branković, Josipović ili neko treći, ali klub treba da ima podršku - dodao je na kraju.

Pritisci

RK Borac vodi spor u vezi sa vlasništvom objekta u ulici Srpska broj 4, gdje se nalazi “Mektir pab”.

- Veliki su pritisci, ali ne želimo da odustanemo od našeg prostora koji smo uredno kupili 1984. godine i domaćinski upravljamo njim od tog perioda. Imamo veliki broj svjedoka i sve materijalne dokaze koji potvrđuju da je prostor naš te ne postoji opcija da bilo ko može opovrgnuti naše vlasništvo nad prostorom. Pored toga dobili smo i pismenu saglasnost grada Banjaluka za upis prostora te podršku od predsjednika Republike Srpske da istrajemo u borbi. Od početka pravne borbe podnesene su brojne prijave protiv kluba i njegovih uposlenika, sprovedeni inspekcijski nadzori, a da nije nađena nijedna nepravilnost u poslovanju kluba, nego su to samo pritisci i pokušaji da se klub oslabi i izgubi fokus sa odbrane imovine.

Poziv u SEHA

Rukometni klub Borac dobio je poziv da opet učestvuje u regionalnoj SEHA ligi. Ovo takmičenje prekinuto je nakon sukoba Rusije i Ukrajine, ali bi naredne sezone trebalo da bude opet aktivirano. Broj klubova kao i sistem takmičenja trebalo bi da bude poznat u narednom periodu.

- Istina je da smo dobili poziv i da ćemo se uskoro izjasniti o njemu - rekao je Branković. Svi troškovi takmičenja bi kao i u ranijim izdanjima bili plaćeni.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana