Višegrađanin Dragoljub Vidačić hvali mladog sugrađanina: Zvezda će izvući maksimum iz Ilića

Milan Zubović
Višegrađanin Dragoljub Vidačić hvali mladog sugrađanina: Zvezda će izvući maksimum iz Ilića

BANjALUKA - Mnogo vode proteklo je ispod čuvene ćuprije Mehmeda paše Sokolovića od kada je posljednji Višegrađanin zaigrao za Crvenu zvezdu, pa sve do sada kada je još jedan košarkaš iz ovog mjesta stigao na Mali Kalemegdan.

Niko nije očekivao da će proći čak tri decenije između transfera Dragoljuba Vidačića i Dalibora Ilića, koji je potpisao četvorogodišnju saradnju. Vidačić je stigao u Zvezdu kao provjeren plejmejker koji je zanat ispekao u Drugoj ligi Jugoslavije, dok Ilić stiže kao zvijezda u usponu sa dosta zavidnim iskustvom stečenim na regionalnoj i evropskoj sceni. Zanimljivo je da su obojica potpisali za Zvezdu kada su imali 22 godine, što je obradovalo starijeg košarkaša iz Višegrada.

- Ako ćemo biti precizniji, prošla je 31 godina od mog transfera i u to vreme su mi rekli da sam mator došao posle igranja u Prvoj B ligi Jugoslavije, koja je bila izuzetno jako takmičenje u to vreme. Stigao sam iz Varde, koja je bila mali klub u tadašnjim okvirima, mada je jako dobro igrala. Tada je dobar drugoligaški igrač mogao da nađe povoljan angažman u boljim klubovima, a čini mi se da danas igrači moraju proći malo duži put da bi stigli do Crvene zvezde ili Partizana, koji su ipak, ruku na srce, viši nivo od ostalih, ali me raduje da naši najbolji igrači idu ka našim najboljim klubovima - istakao je Vidačić u razgovoru za “Glas Srpske”.

Za svog mlađeg sugrađanina ima samo riječi hvale, iako nije imao priliku da ga trenira.

- Dok sam bio trener Bosne, o njemu su mi pričale kolege koje su vodile mlađe kategorije da je neverovatan talenat, koji je u međuvremenu opravdao, dok je fizički na vrlo visokom evropskom nivou, pa čak i NBA nivou. Neprikosnoven je u trčanju i skokovima, a sada svi očekujemo da vidimo kako će se snaći u novom ambijentu. Pri tome, Igokea u kojoj je stasao igra malo specifičnu košarku, koja je drugačija od igre ostalih klubova, tako da će i on imati drugačiju ulogu u timu. Ipak, verujem da će opravdati ukazano poverenje zahvaljujući iskustvu koje je do sada skupio igrajući ABA ligu i Ligu šampiona. Oni koji ga poznaju bolje od mene kažu da je kao osoba vrlo racionalan, da potiče iz fine porodice, pa verujem da neće naići na neke probleme, te da će Zvezda izvući maksimum iz njega. Ovaj transfer predstavlja ključni pomak koji je morao uraditi u karijeri. Vidi se dobar rad iz mlađih kategorija, a isto tako je vidljivo da je prerastao sredinu jer da je ostao, onda bi i Igokea morala da ide na viši nivo - naglasio je Vidačić.

Kao trener sa velikim igračkim iskustvom ponosan je na činjenicu da u malim mjestima još ima vrhunskih talenata.

- Višegrad je dao mnogo kvalitetnih igrača koji su mnogo više vratili Vardi nego ja. Igrali su po deset sezona i dali nemerljiv doprinos, a tu mislim na Željka i Darka Moljevića, Ljubišu Kneževića, pa čak je i moj brat Ljubomir dao veći doprinos nego ja, koji sam odigrao tri sezone. Dalibor je svetao primer kako jedan igrač iz malog mesta može da uspe, mada se od njega tek očekuje ono najbolje. On je najbolji primer svoj deci, kojoj daje motiv da se bave sportom, u našem slučaju košarkom, pa da jednog dana zaigraju za najveće klubove sa ovih prostora jer se vredan rad uvek isplati. Dalibor je morao da ode jer je veliko pitanje da li bi u Vardi dostigao ovaj nivo - naglasio je Vidačić.

Karijera

Vidačić je rođen 1970. godine u Trebinju i od 1988. do 1991. bio je član Varde, da bi tada prešao u Infos RTM Beograd (Atlas), a od 1992. do 1995. bio je član Crvene zvezde. Potom je dvije sezone nosio dres Partizana, iz kojeg je otišao u ITU Istanbul, da bi poslije samo nekoliko mjeseci napustio klub i potpisao za Rabotnički. Povratak u Zvezdu desio se 1998. i u drugom navratu ostao je sezonu, dok je iduće četiri bio član Hemofarma. Tokom 2003. kratko je bio član grčkog Makedonikosa, iz kojeg se vratio u Srbiju i zaigrao za Lavove 063 (2003/04) i Vojvodinu (2004/05), da bi posljednju sezonu u karijeri odigrao u Ukrajini, gdje je nastupao za ekipu Čerkaski Mavpi (2005/06). Trenirao je Vardu, Bosnu i subotički Spartak.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana