Veterani Sloge i Sarajeva, odigrali revijalni meč: Majstori nisu zaboravili da igraju

Darko Pašagić
Veterani Sloge i Sarajeva, odigrali revijalni meč: Majstori nisu zaboravili da igraju

LAKTAŠI - Fudbaleri Sarajeva nisu uspjeli 14. juna 1997. godine da osvoje pehar namijenjen pobjedniku četvrtog Kupa Republike Srpske, a na revanš su čekali četvrt vijeka i dočekali ga.

Prije 25 godina Sloga je u finalu Kupa Srpske na Gradskom stadionu u Banjaluci savladala ekipu iz tadašnjeg Srpskog Sarajeva sa 1:0, a u reprizi finala, revijalnoj utakmici veterana odigranoj u Trnu, Sarajevo je slavilo sa 4:2.

Naravno da je rezultat ove utakmice bio u drugom planu, ali to se ne bi moglo reći po izgaranju na terenu, gdje je rijetko ko od igrača imao manje od 45 godina. Neki su zagazili duboko u šestu, a neki poput golmana Trnjana Veljka Lolića su prepolovili i sedmu deceniju. Svaki njihov potez, a bilo je i nekih koji su podsjetili o kakvim je fudbalskim majstorima riječ, bi­o je propraćen gromoglasnim aplauzom sa prepunih tribina stadiona u Trnu.

Bilo je tu i brojnih gostiju, a sve prisutne je pozdravio gradonačelnik Laktaša Miroslav Bojić.

- Lijepu smo sliku poslali sa stadiona u Trnu i ponosan sam na to. Velike zasluge za ovu revijalnu utakmicu pripadaju sportskom direktoru Sloge Milenku Petroviću, koji je pokrenuo inicijativu da se obilježi četvrt vijeka otkako je trofej stigao u Trn - naglasio je Bojić.

Početni udarac na utakmici izveli su tadašnji predsjednik Sloge Želimir Tojagić i sestra fudbalera Sarajeva, pokojnog Aleksandra Tintora, Aleksandra.

- Hvala svima koji su pomogli da na dostojan način obilježimo ovih četvrt vijeka, a vjerujem da smo im se svim dešavanjima na stadionu odužili na najbolji mogući način - rekao je Petrović.

Iako su poraženi, osmijeh sa lica kapitena Sloge Rade Komljenovića nije silazio.

- Jesmo ušli u zrele, možda čak i pozne godine, ali danas smo se svi koji smo bili na terenu osjećali mlađi za dvije i po decenije, koliko je prošlo od te finalne utakmice. Dali smo sve od sebe, ali Sarajevo je danas bilo bolje i zasluženo nas pobijedilo. Vjerujem da na sljedeću reprizu nećemo čekati ponovo 25 godina i da ćemo se veoma brzo opet družiti - istakao je Komljenović.

U organizaciji dolaska ekipe Sarajeva koordinator je bio tadašnji igrač ekipe iz Srpskog Sarajeva Dejan Dabić, koji je bio prezadovoljan ne samo pobjedom već i cjelokupnom organizacijom.

- Dugo smo čekali na revanš i dočekali smo ga. Svima je jasno da je u ovom meču rezultat bio nebitan, već ponovno okupljanje, koje je u većini nas probudilo dosta emocija. Hvala Petroviću, koji je pokrenuo inicijativu za odigravanje utakmice, hvala domaćinima, ali i svima koji su za vrijeme boravka u Trnu bili uz nas. Kući nosimo predivne utiske. Trnjani su nas sada zadužili i moraćemo da im se odužimo tako što ćemo veoma brzo napraviti još jednu reprizu ovog finala. Ali ovog puta mi ćemo biti domaćini - izjavio je Dabić.

Na stadionu je bio prisutan i tadašnji generalni sekretar Fudbalskog saveza Republike Srpske Rodoljub Petković, tadašnji direktor Sloge Bato Bulić, ali ne i “trnski Berluskoni” Slavko Roguljić za koga se vežu svi uspjesi tadašnjeg prvoligaša.

- Imali smo sjajnu ekipu i bili smo među rijetkima koji su tada igrali u formaciji 3-4-3, ali ne bi bilo ništa od toga da uz klub nije bio glavni finansijer Roguljić. Žao mi je što nije bio sa nama da se prisjetimo uspjeha Sloge, ali i evociramo uspomene na stara vremena - naglasio je Mladen Zgonjanin, koji je u finalu odigranom 1997. godine bio strijelac jedinog i pobjedonosnog gola za Slogu.

A, predivan dan u Trnu upotpunilo je treće poluvrijeme, koje je poslije utakmice organizovano u Motelu “Ćubić”, gdje su bili smješteni fudbaleri Sarajeva. 

Minut ćutanja

Prije početka susreta veterana minutom ćutanja odata je počast akterima finalnog susreta iz 1997. godine koji više nisu među živima. To su trener Sloge Nenad Gavrilović, fudbaleri Sarajeva Rajko Ešpek i Aleksandar Tintor, te trener ekipe iz tadašnjeg Srpskog Sarajeva Nedeljko Gojković.

Cicibani i “Đerdan”

Prije početka utakmice svoje umijeće pokazali su cicibani Fudbalskog kluba Sloga, a na poluvremenu susreta spletom igara predstavili su se članovi dječje grupe Kulturno-umjetničkog društva “Đerdan” iz Trna. I jedni i drugi dobili su gromoglasan aplauz sa prepunih tribina stadiona nekadašnjeg prvoligaša Republike Srpske i osvajača Kupa .

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana