Velika promjena: UFC mijenja kontroverzno pravilo

GS
Foto: X.com

Dozvoljeni i nedozvoljeni udarci koljenima su često tema polemika u UFC-u, najjačoj svjetskoj MMA organizaciji, a sada je došlo do promjene tog pravila.

U sklopu "“Ujedinjenih pravila MMA” navodi se da borac ne smije protivnika udariti nijednim dijelom noge, kada se protivnik nalazi na zemlji, a to se definiše kad, protivnik ima barem jedan dio tijela spušten na pod, dok je drugi borac na nogama.

U praksi, ako borac u klinču ili tokom hrvanja želi izbjeći udaranje nogom u glavu, može samo spustiti šaku na pod. Mnogi se koriste ovim trikom, a eventualno kršenje dovodi do poraza.

Mnogo se prethodnih godina govorilo o promjeni ovog pravila, a za primjer se koristila organizacija "ONE Championship", gd‌je ovo pravilo ne važi i koljena u parteru su ubojito oružje mnogih boraca.

UFC evidentno radi na reviziji pravila, a prema riječima komentatorke elitne promocije Lore Senko, od 1. oktobra na snagu stupa novo pravilo, koje nalaže da neće biti dovoljno samo da se šake nađu na podu kako bi se borac smatrao "prizemljenim".

Ova promjena će utjecati na strategije hrvanja i vrlo je moguće da nećemo toliko često gledati eksplozivnije napade ove vrste jer će se borci više plašiti kontraudaraca koljenom.

Veoma brzo je došla i zvanična potvrda, a pravilo će stupiti 1. novembra, te s njim dolazi do još jedne promjene.

Nedozvoljeni udarci laktovima, tzv. "12-6 laktovi", odnosno udarci laktom pod pravim uglom će također biti dozvoljeni.

Radi se o još jednom kontroverznom pravilu ili, preciznije rečeno, njegovoj teškoj i diskutabilnoj primjeni, prenosi Avaz.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana