Velika borba, dva produžetka i pobjeda Njemačke nad Litvanijom

GS
Foto: FIBA

Košarkaši Njemačke savladali su Litvaniju, poslije dva produžetka, rezultatom 109:107 u meču trećeg kola Grupe B na Evropskom prvenstvu.

Sjajan meč dvije pucački raspoložene ekipe. Nijemci nošeni gromosnim navijanjem publike u Kelnu dugo su vodili, Litvanci uspijevaju da se izbore za dva produžetka. Ipak, Njemačka je imala više snage i koncentracije u samom finišu i stigla je do trijumfa. Njemačka je tako zabilježila treću pobjedu, a Litvanci treći poraz na Evrobasketu.

Velika borba od samog starta meča. U igri koš za koš ekipe su se smjenjivale u prednosti da bi prvi period završen neriješenim rezultatom 19:19. Nastavak je donio nešto bolju igru Nijemaca.

Drugu četvrtinu domaćini otvaraju serijom 6:0, a prednost nisu ispustili do kraja perioda. U jednom momentu imali su i plus osam - 41:33. Litvanci uspijevaju da do odlaska na odmor smanje razliku na minus pet - 46:41.

Mini serijom od 4:0 Litvanci otvaraju treću četvrtinu. Nijemci su imali spreman odgovor uspjeli su da ponovo da povedu i uvećaju razliku na plus devet poena - 55:46. Litvanci se nisu predavala, novim naletom uspijevaju da priđu na poen razlike, četiri minuta prije kraja perioda.

Nemci koriste greške rivala i ponovo odlaze na plus pet - 61:56. Međutim, rival pojačava i minut pre kraja perioda rezultat je bio izjednačen - 63:63, ipak Njemačka u posljednju četvrtinu ulazi sa poenom prednosti.

Na početku posljednjeg perioda Litvanci prelaze u vođstvo. Uslijedila je rezultatska klackalica. Ipak, Nijemci na isteku četvrtog minuta ponovo imaju plus od četiri poena - 76:72. Domaćin potom nije iskoristio priliku da se još više odlijepi. Litvanci to kažnjavaju i u posljednjih pet minuta igre ušli su sa poenom zaostatka.

Nastavljena je velika borba, i Njemačka ponovo dolazi do plusa od pet poena. Potom domaćin uspijeva da zadrži prednost. Dva minuta prije kraja imali su sedam razlike 89:82.

Četrdeset sekundi prije kraja Litvanci prilaze na dva poena zaostatka. Nijemci promašuju, u narednom napadu gosti stižu do izjednačenja - 89:89. Nijemci nisu iskoristili posljednji napad u kome su imali sedam sekundi da stignu do pobjede. Prvi produžetak.

Litvanci dolaze do prednosti od četiri poena. Nijemci odgovaraju i u posljednji minut ušlo se pri minimalnom vođstvu Litvanaca - 94:93. Potom su gosti otišli na plus tri. Šruder u prodoru pogađa uz falul, iskoristio je dodatno slobodno bacanje za novo izjednačenje --96:96, trideset sekundi pre kraja.

Litvanija ne koristi napad, ostalo je još šest sekundi za Nijemce i oni nisu iskoristili svoju šansu. Uslijedio je drugi produžetak.

U drugom ekstra periodu Nijemci bolje počinju, otvaraju ga sa 5:0 serijom, za jedan minut. Litvanci nekako uspijevau da priđu na minus jedan 103:102. Nastavljena je grčevita borba. Nijemci trojkama održavaju prednost, Litvanci uzvraćaju sigurnom igrom pod obručima. U posljednjem minutu Nijemci su vodili sa 109:107. Domaćin nije iskoristio napad. Litvanci su imali svoju šansu, prvo su promašili šut za novi produžetak, a potom i šut za tri i pobjedu.

Na kraju pobjeda Njemačke 109:107.

Najefikasniji u timu Njemačke bio je Vagner sa 32 poena, pratio ga je Šreder sa 25, dok je Lo ubacio 21. Kod Litvanaca, Valančijunas 34 poena uz 14 skokova, Grigonis je dodao 17, a Sabonis 13.

U četvrtom kolu u utorak Njemačka igra protiv Slovenije, dok se Litvanci sastaju sa Mađarskom.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana