Vaterpolisti Banjaluke u Ligi šampiona: Novo iskustvo za nas

Milan Zubović
Vaterpolisti Banjaluke u Ligi šampiona: Novo iskustvo za nas

BANjALUKA - Vaterpolisti Banjaluke spremaju se za nastup u kvalifikacijama za Ligu šampiona, a žrijeb ih je smjetio u grupu A zajedno sa dubrovačkim Jugom, španskom Barselonom, crnogorskim Jadranom i rumunskim Dinamom.

Već na prvi pogled jasno je da se Banjalučni ne mogu nadati dobrom razultatu jer će igrati sa profesionalnim ekipama koje u svom sastavu imaju po nekoliko reprezentativaca svojih država te pretenduju na titule u svim takmičenjima gdje nastupaju, bilo da je riječ o domaćim ili inostarnim.

Predsjednik i trener Banjaluke Slobodan Grahovac svjestan je kvaliteta klubova protiv kojih će igrati. 

- Hvala svima koji podržavaju naš nastup u Evropi i promociju grada i države. VK Banjaluka je osam puta zaredom šampion BiH po čemu je najuspješniji kolektiv u Republici Srpskoj i BiH jer to nije nimalo jednostavno. Ovo nam je peto učešće u Evropi i treće u Ligi šampiona. Ekipe su podjeljene u dvije kategorije, A gdje su profesionalni timovi i B gdje su poluprofesionalni i amaterski. Mi smo u B kategoriji, ali kao šampion države imamo pravo nastupa u kvalifikacijama A kategorije. U susretu sa takvim ekipama nemamo šta da tražimo, ali imamo šta da tražimo vezano za uspostavljanje prijateljskih odnosa za daljnju saradnju dok ćemo ujedno prezentovati naš grad i državu - rekao je Grahovac. 

Naglasio je da će dobiti nove bodove i da će napredovati na ljestvici Evropske vaterpolo federacije što ima interes za dalje rangiranje.

Turnir će biti održan od 13. do 15. septembra u Dubrovniku i samo pobjednik grupe proći će u LŠ. Ostali timovi takmičenje će nastaviti u kvalifikacijama za Evropa kup. 

- Imaćemo dva značajna turnira u jako kratkom vremenskom periodu na kojima će naš mladi i oni iskusniji momci sticati iskustvo - dodao je Grahovac.

Vaterpolista Mirko Ćurlić već je ranije igrao evropska takmičenja 

- Biće to neko novo iskustvo za nas jer izlazimo na evropsku scenu odnosno da shvatimo gdje se mi nalazimo, na kojem smo nivou i šta treba dalje da radimo. Bitno je da ostvarimo kontakte sa tim kubovima od čega ćemo imati koristi u budućnosti - poručio je Ćurlić. 

Jedan od najmlađih igrača je Petar Kojčinović koji ima samo 15 godina. 

- Jako mi je drago što ću igrati kvalifikacije za Ligu šampiona protiv veoma jakih ekipa. To su sve redom vrhunske ekipe koje smo uglavnom gledali na televiziji, a sad ćemo igrati protiv njih što nama mnogo znači - rekao je Kojčinović. 

Pojačanja

Kvalifikacije za LŠ Banjaluka će igrati sa domaćim igračima. 

- Pregovarali smo sa nekim igračima iz Srbije, ali pošto ne igramo Evropa čelendžer kup, a za LŠ nam nis+u toliko bitna obzirom na veliku razliku u kvalitetu, odlučili smo da igraju naši igrači. Ako budemo igrali Evropa čelendž kup onda mormao dovesti pet ili šest igrača iz Srbije ili Crne Gore koji nisu skupi sa kojima bismo mogli da osvojimo to takmičenje. Za to treba da imamo stabilan budžet i čvrsta obećanja, a ne da dovedemo igrače koje ne možemo da platimo - naveo je Grahovac.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana