Vanja Grbić: Sport djeci treba biti zadovoljstvo; Rezultat nije jedini cilj

GS
Foto: Agencije

Učesnici talent kampa na Jahorini, imali su priliku da se druže i da čuju mnogobrojne savjete Vladimira Vanje Grbića, jednog od najboljih srpskih odbojkaša svih vremena.

O tome da li je bitniji dar ili rad, upornost ili sreća i koliko je potrebno odricanja za šampionski uspjeh Grbić kaže da je jedno ići ka vrhu, a drugo je na vrhu opstati.

- U trenutku kada pomislite "lako ću ja to", "mogu ja to", "bolji sam od drugih" je zapravo momenat kada sami sebi stavite omču oko vrata. Da riješimo neodoumicu, rad u uspjehu učestvuje stotinu odsto, a talenat je samo sposobnost da neki posao odradite brže i jednostavnije - jasan je Grbić, koji je gostovao u Jutarnjem programu RTRS.

Kada je u pitanju prepoznavanje talenta kod mališana u najmlađim uzrastima u kombinovanju sa radom i treninzima, Grbić navodi da u određenoj fazi osnovnog obrazovanja jednostavno postoji period koji je predodređen za dalji uspjeh talentovane i nadarene djece, što je, kako navodi, u nekoliko razgovora potvrdio i određen broj psihologa koji rade sa djecom.

- Semantika, psihologija i emocija su veličine, koliko god da nisu fizički mjerljive. One se i najduže razvijaju i najveća su nepoznanica. Zato se u dječijem odrastanju i njihovom fiziološkom razvoju mora obratiti pažnja da sve ono što radite sa djecom bude usmjereno u cilju njihovog dobra, a ne rezultata jer ukoliko ih vežete samo sa rezultat, onog momenta kada dijete isti ne ostvari, ono se razočara. Njima treba biti zadovoljstvo da rastu kroz fizičku aktivnost kroz sport ili bilo čime drugim da se bave. U tome je suština - pojasnio je proslavljeni srpski odbojkaš.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana