UEFA i Evropol u borbi za zaštitu integriteta sporta

Srna
Foto: arhiva

HAG - Evropska fudbalska asocijacija /UEFA/ i Evropol udružili su snage kako bi pronašli načine za borbu protiv korupcije i namještanja utakmica.

Predstavnici bezbjednosnih agencija, pravosudnih vlasti i nacionalnih sportskih asocijacija iz 49 država učestvovali su danas u velikom broju na zajedničkoj konferenciji u Hagu, gdje su diskutovali o planovima za zaštitu integriteta sporta.

"Organizovani kriminal veoma brzo uviđa da je veliki broj fudbalskih klubova suočen sa finansijskim gubicima zbog pandemije kovid 19. Kada je u pitanju gubitak novca, igrači, treneri, sudije, čak i sam klub je ugroženiji zbog mašinerije namještanja utakmica", rekao je danas direktor Evropskog centra za borbu protiv finansijskog i ekonomskog kriminala /EFEKC/.

Uefini rezultati istraživanja pokazali su da je pandemija kovida 19 u protekle dvije sezone nanijela gubitke evropskim klubovima od oko sedam milijardi evra, uglavnom zbog praznih tribina i pada prihoda od transfera igrača.

Stručnjaci iz EFEKC-a rade sa bezbjednosnim agencijama širom EU i istražuju povezanost utakmica višeg profila i osumnjičenih.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana