U Parizu otvaranje Paraolimpijskih igara, organizatori najavili spektakl

Tanjug
U Parizu otvaranje Paraolimpijskih igara, organizatori najavili spektakl

PARIZ - Paraolimpijske igre u Parizu biće svečano otvorene večeras u 20 časova spektakularnim programom i paradom učesnica od Šanzelizea do Trga Konkord.

Umjetnički direktor Tomas Žoli, koji je takođe vodio ceremoniju otvaranja Olimpijskih igara, rekao je da će događaj "prikazati paraolimpijske sportiste i vrijednosti koje oni oličavaju" i obećao "nastupe koji nikad ranije nisu viđeni".

Organizatori su saopštili da je za Paraolimpijske igre u Parizu prodato više od dva miliona ulaznica. Takmičenja počinju u četvrtak uručenjem prvih medalja u tekvondou, stonom tenisu i biciklizmu. Sportisti su grupisani prema stepenu invaliditeta kako bi se obezbijedio što je moguće ravnopravniji tretman. Samo dva sporta na programu, golbol i boćanje, nemaju olimpijski ekvivalent.

Predsjednik Međunarodnog paraolimpijskog komiteta Endrju Parsons rekao je da će velika gužva koja se očekuje u Parizu mnogo značiti sportistima, od kojih su se mnogi na Paraolimpijskim igrama u Tokiju prije tri godine takmičili pred praznim tribinama zbog pandemije COVID-19.

"Pošto je naša ambicija da budemo zapaženi i shvaćeni kao najtransformativniji sportski događaj na planeti, važno je imati ovu atmosferu", rekao je Parsons za Asošijeted pres uoči ceremonije otvaranja.

Na Paraolimpijskim igrama će učestvovati više od četiri hiljade takmičara u 22 sporta. Srbiju će predstavljati 23 takmičara.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana