U Kataru sagrađen prvi svjetski prenosivi stadion VIDEO

rtrs
Foto: Fenwick Iribarren Architects

Neki mečevi na ovogodišnjem svjetskom prvenstvu u Kataru biće odigrani na specijalno dizajniranom stadionu koji može da bude demontiran i ponovo montiran, kad god to bude potrebno. Katar- prvi svjetski prenosivi stadion

Stadion, koji je dizajniran u Španiji, uglavnom je napravljen od odbačenih brodskih kontejnera. Nazvan je 974 prema pozivnom broju za Katar i upravo toliko kontejnera je korišteno u njegovoj konstrukciji.

Mark Fenvik, jedan od partnera u kompaniji “Fenvik Iribaren arhitekti”, koja je dizajnirala ovaj stadion, kaže da nije zaista neophodno da Katar ima i ovaj osmi stadion nakon Svjetskog prvenstva, pa su odlučili da preuzmemu vrlo radikalnu strategiju.

Tako smo dizajnirali stadion, koji nema samo mogućnost demontaže, nego i transporta i ponovne montaže u drugoj zemlji, bilo da se radi o montaži kompletnog stadiona ili različitih dijelova, koji mogu da budu postavljeni kao građevine za različite vrste sportova - istakao je Fenvik.

Kapacitet stadiona je 40.000 gledalaca i ovo je prvi stadion ove vrste u svjetskoj istoriji fudbala, a Fenvik smatra da će se koristiti i za neka buduća svjetska prvenstva.

Ipak, u Kataru su odlučili da stadion doniraju nekoj od nerazvijenih zemalja koja želi da ga koristi.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana