U junu takmičenje posvećeno sportskoj legendi Dmitru Marčeti

Srna
U junu takmičenje posvećeno sportskoj legendi Dmitru Marčeti

DRVAR - U Drvaru će početkom juna biti organizovano sportsko takmičenje za srednjoškolce koje će ponijeti ime legendarnog trenera i atletičara Dmitra Marčete.

Organizator ovog sportskog događaja je Fudbalski klub "Borac" iz Drvara, a srednjoškolci će se, između ostalog, takmičiti i u bacanju diska i kugle - atletskim disciplinama u kojima je Marčeta postizao značajne sportske uspjehe.

Dmitar Marčeta je ime rodnog Drvara pronio širom svijeta, a u znak zahvalnosti opština mu je posthumno dodijelila priznanje.

Marčeta je rođen 1952. godine u srpskom selu Prekaja nadomak Drvara.

Proslavila ga je disciplina bacanje diska u kojoj je bio dugogodišnji državni rekorder, dok ga njegov pulen Dragan Perić nije zamijenio na toj poziciji.

Paralelno je bacao i kuglu i u toj disciplini imao značajnije sportske uspjehe. Bio je sedmi na Univerzijadi 1977. godine i višestruki prvak države.

Za reprezentaciju Jugoslavije nastupio je 28 puta, a nakon aktivne sportske karijere ostao je u sportu kroz ulogu trenera u atletici i košarci.

Već na početku saradnje sa legendarnim srpskim atletičarem Draganom Perićem ostvaruje veliki trenerski uspjeh osvajanjem srebrne medalje na Evropskom dvoranskom prvenstvu 1994. godine, a godinu dana kasnije i prvu svjetsku atletsku medalju na takmičenju u Barseloni.

Kćerka sportske legende Milica Marčeta priča za Srnu da je njen otac kao dječak volio da odmjerava snagu sa mladićima u rodnoj Prekaji u narodnoj igri bacanje kamena sa ramena i da mu se tako rodilja ljubav prema bacačkim disciplinama u atletici u kojima je kasnije ostvario velike rezultate.

"Iznad svega je volio svoj zavičaj, Drvar i patio je za rodnom grudom", kaže Milica Marčeta.

Prema njenim riječima, šetnja Košutnjakom bila je Dmitrov mir, te je svuda i u svemu tražio svoju Krajinu, iako je beskrajno volio i Beograd.

"žCrvena zvezdaž je bila očeva velika ljubav. Tu je trenirao, radio i proveo svoj radni vijek. Bio je beskrajno vjeran voljenom klubu", kaže Milica.

Ona priča da se njen otac divio mladim i uspješnim sportistima i bio ponosan na njihove uspjehe.

Legendarni trener i atletičar preminuo je prošle godine u Beogradu u 70. godini.
 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana