U gradu na Vrbasu održana prezentacija trke “Beograd - Banjaluka”

G.S.
U gradu na Vrbasu održana prezentacija trke “Beograd - Banjaluka”

BANjALUKA - Sve je spremno za 17. izdanje biciklističke trke Beograd - Banjaluka, koja će ove godine biti održana od 19 do 22 aprila.

Biće to rijetko viđen spektakl koje će uveličati neke od najboljih svjetskih ekipa - Astana, Bardijani, Koratek... istaknuto je na prezentaciji trke. Organizatori su prošli izazovan put od premijere do danas. Nije bilo lako, ali naporan rad, trud, vizija su se isplatili. Ovog puta na drumovima Srbije i Srpske gledaćemo 175 takmičara iz 30 zemalja. Bez sumnje ovo će biti najjače izdanje do sada. Ako se uzme u obzir da će ovog puta biti bodovana i za Olimpijske igre u Parizu, onda je jasno o kakvom kvalitetu je riječ. Alfa i omega trke Vladimir Kuvalja istakao je da je trka imala brojne bočne udare koji su prevaziđeni.

- Nije bilo lako. Rekli su nam da ne možemo da pustimo “Marš na Drinu”, pa himnu Srbije, pa simbole Republike Srpske. Ali naša velika želja i želja svih uključenih u projekat su prevagnuli. Ostvarena je velika pobjeda. Sav posao i trud se isplatio - poručio je Kuvalja.

Gradonačelnik Banjaluke Draško Stanivuković nije skrivao oduševljenje što će u najveći grad Srpske stići neki od najboljih biciklista današnjice.

- Ono što su Real i Barselona u fudbalu, to su ovi timovi koji dolaze na trku u biciklizmu. Oni dolaze u našu Banjaluku i zato dajem punu podršku ovoj manifestaciji. Nismo odustajali ni u težim vremenima, pandemiji korone. Nećemo ni sada. Zajedno sa teniskim turnirom napravićemo nezapamćenu euforiju u gradu - istakao je Stanivuković.

Ministar sporta i omladine u Vladi Republike Srpske Selma Čabrić naglasila je da je ovaj događaj višestruko značajan i za Srpsku i za Srbiju.

- Ministarstvo je bilo i uvijek će biti uz trku. Hvala i resornim ministrima u Vladi Srbije, beogradskim partnerima, koji su nam pomogli da biciklisti nesmetano prelaze granicu. To najbolje govori o povezanosti dva naroda. Unazad 17 godina takmičari sa zadovoljstvom dolaze i vraćaju nam se. Želim im da uživaju, uspješno dođu do cilja i da najbolji pobijedi - rekla je Čabrićeva.

Prva etapa na programu je 19. aprila od Beograda do Bijeljine, druga je dan kasnije od Bijeljine do Vlasenice. Treća će biti vožena od Doboja do Prijedora, a veliko finale je 22. aprila, kada će biciklisti krenuti iz Novog Grada, a na cilj stići u Banjaluci.

Šapić: Manifestacija koja spaja narod

Gradonačelnik Beograda Aleksandar Šapić bio je spriječen da dođe u Banjaluku, ali se prisutnima obratio putem video-poruke:

- Izuzetno mi je zadovoljstvo što sam u prilici da učestvujem u ovako važnom, tradicionalnom događaju. Trka je simbol spajanja dvije zemlje i jednog naroda, bez obzira na formalnu granicu koja tokom trke neće ni postojati - naglasio je Šapić.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana