U Bogdanovićevim rukama ključevi igre

Ivan Dragičević
U Bogdanovićevim rukama ključevi igre

Banjaluka - Izostankom Miloša Teodosića sa Evropskog prvenstva, reprezentacija Srbije više ne može da se posmatra kao favorit ne samo zbog neigranja kapitena i novog pleja LA Klipersa, već što je selektor Aleksandar Đorđević prije njega ostao bez Nemanje Bjelice, Nikole Jokića, Marka Simonovića i Miroslava Raduljice.

Stvari se drastično mijenjaju Teodosićevom nemogućnošću da nastupi i sada Đorđević treba da precrta samo dva igrača pred put u Tursku.

- Nakon konsultacija sa doktorom i selektorom shvatio sam da neću moći da pomognem drugovima, iako je moja želja velika. Povreda lista je ipak komplikovanija nego što sam mislio. Verovao sam da ću igrati iako su prognoze lekara bile drugačije. Fizioterapeut iz Klipersa došao je isključivo da bi mi pomogao da se oporavim što pre, ali je i on je nakon snimaka i pregleda, kao i doktor, shvatio da će oporavak trajati duže od očekivanja - rekao je Teodosić.

Srbija je ostala bez gotovo svih startera ako izuzmemo Bogdana Bogdanovića. Obično selektori među 12 odabranih stavljaju po tri pleja i centra tako da tu nema previše pametovanja. Ukoliko je Nemanja Nedović spreman, moraće da pomogne Stefanu Joviću i Vasiliju Miciću. Ta uloga nije strana Bogdanoviću koji je po vokaciji bek šuter i jedino na toj poziciji Đorđević ima luksuz da bira. U trouglu koji čine Dragan Milosavljević, Branko Lazić i Marko Gudurić treba tražiti dvojicu prekobrojnih, jer su selektoru ostala po dva krila i krilna centra. Gudurić je napadački najbolji, jedan na jedan je veoma jak, popravio je igru u "pik en rolu" iz kojeg umije da proigra i centra i spolja, a njegova prednost je jednako dobro igra i na trojci. Milosavljević i Lazić su mnogo bolji defanzivci i izbor zavisi od vizije igre. Selektora. Jasno je da je Bogdanović prva napadačka opcija i očekuje se da preuzme odgovornost. Imaće veliki broj šuteva i vjerovatno dvadesetak poena po meču. Da bi ga Đorđević imao raspoloženog u napadu, moraće mu dati odbrambeni predah. Jović je elitni defanzivac, dok je Miciću to najlošiji segment. Nedović je uvijek opasan na lopti i liniji dodavanja, ali teško da ga se može zarobiti defanzivnom ulogom. Svi centri mogu da igraju na niskom postu, a to se posebno odnosi na Bobana Marjanovića oko kojeg će svaka odbrana morati da skuplja. Obje četvorke dobro šutiraju sa distance, a Stefanu Birčeviću je šut iz "spot ap" situacija najjače oružje. Nikola Kalinić i Vladimir Lučić su sporadični šuteri, mogu pogađati u visokom procentu, ali će im rivali prvo braniti prodor. Tu do izražaja dolazi kvalitet i jednog i drugog, jer se odlično kreću i nude u takvim situacijama, a i atletski su odlični. Obojica mogu da brane i četvorke, kroz karijeru su igrali na tim pozicijama tako da Đorđević ima dosta kombo opcija. Milan Mačvan je kapiten, ali su ključevi ekipe kod Bogdanovića. I dalje je to veoma snažan tim, ali nenaviknut na izostanak Teodosića.

Oni propuštaju Evrobasket

Miloš Teodosić

Miroslav Raduljica

Marko Simonović

Nemanja Bjelica

Nikola Jokić

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana