Turnir “Futsal Derventa 2022”: Majstori “petoparca” na sceni

 Darko Pašagić
Turnir “Futsal Derventa 2022”: Majstori “petoparca” na sceni

DERVENTA - Iako se borbe na turniru “Futsal Derventa 2022” tek zahuktavaju, već sada je jasno da će svi ljubitelji ovog dinamičnog sporta i ove zime doći na svoje i da će sve do 29. decembra, za kada su planirani finalni mečevi, imati prilike da uživaju u majstorijama najboljih igrača sa ovih prostora.

Na tradicionalnoj smotri, kojoj je ovo 21. poslijeratno izdanje, prijavljeno je 128 ekipa u šest starosnih kategorija.

- Najviše je seniorskih ekipa, čak 47. Tu je i 16 sastava veterana, 14 juniora, 212 kadeta i po 15 pionira i pretpionira. Seniorski dio turnira i privlači najveću pažnju, a kako i ne bi kada na njemu nastupa čak 10 ekipa iz inostranstva - dvije iz Slovenije, tri iz Hrvatske i pet iz Srbije. Ne smijemo zaboraviti da je od preostalih 37 sastava čak 17 iz FBiH - naglasio je predsjednik Takmičarske komisije turnira Dejan Plisnić.

Među prijavljenim igračima su i brojni poznati futsaleri.

- Teško je reći ko je u ovom trenutku najveći favorit za osvajanje prvog mjesta, ali među njima je svakako ekipa “No 1” iz Novske za koju igra nekoliko reprezentativaca Hrvatske. Dobru ekipu ima i Mostar, za koji nastupaju reprezentativci BiH Mario Aladžić, Bilal Jelić i Nermin Kahvedžić. Za ekipu MB Motors igraju reprezentativci Srbije, a jake sastave imaju slovenačke ekipe Amos Gornja Radgona i Šit bar Ljutomer. Mnogo se očekuje i od sastava FK Crni vrh Jaružanik za koju igraju igrači koji su prošle godine osvojili prvo mjesto igrajući za ekipu “Kort marketi” - nastavio je Plisnić.

Seniorski dio turnira se igra po sistemu koji je svojstven samo smotri u Derventi.

- Ekipe su raspoređene u 12 grupa po četiri ekipe (za sada imamo još jedno mjesto slobodno) i po dva najbolja iz svake grupe idu dalje. Potom se igraju mečevi osmine i četvrtfinala u četiri večeri. Svake večeri na sceni je šest ekipa, a prethodno se naprave tri para čiji pobjednici igraju grupu od tri ekipe, a njen pobjednik se plasira u polufinale koje je, kao i finale, na programu posljednjeg dana. I tako poslije četiri večeri dobijemo četiri polufinalista, koji će 29. decembra odlučiti ko je najbolji - naglasio je Plisnić.

Kako se turnir približava završnici, sve je veće interesovanje gledalaca.

- Praktično igramo svakog dana, a jedini slobodni termini su 19. i 20. decembar zbog Nikoljdana. Takmičenje po grupama je do 23. decembra, a od 25. do 28. su mečevi osmine i četvrtfinala. Posljednjeg dana turnira na rasporedu su polufinala i finala - rekao je Plisnić.

I ove godine u organizaciji turnira, čiji se svi mečevi igraju u Sportskom centru Derventa, pomogli su brojni sponzori, ali dva se posebno izdvajaju.

- Generalni pokrovitelj je gradonačelnik Dervente, dok je generalni sponzor, kao i ranijih godina “Banjalučka pivara” - dodao je Plisnić.

Nagradni fond

Nagradni fond na ovogodišnjoj smotri je 20.000 maraka.

- Od toga 15.000 pripada seniorskoj smotri. Naime, pobjedniku ide 10.000, drugoplasiranoj ekipi 3.000, a poraženim polufinalistima po 1.000 maraka. Za ostale starosne kategorije ide ostatak nagradnog fonda - naglasio je predsjednik Takmičarske komisije turnira “Futsal Derventa 2022” Dejan Plisnić.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana